“Kopstukken” – gesprekken met bekende wetenschappers over hersenen en bewustzijn

kopstukkenNeurobioloog ontrafelt in boek de geheimen van ons brein
Na het succes van zijn eerste boek Over de kop – Fascinerende vragen over het brein duikt neurobioloog Jeroen Geurts van VU medisch centrum in zijn tweede boek Kopstukken opnieuw in de geheimen van ons brein. Hij bezocht nationale en internationale kopstukken uit de wereld van het hersenonderzoek, zoals Oliver Sacks en Nobelprijswinnaar Rita Levi-Montalcini, om hen aan de tand te voelen over filosofische dilemma’s in hun vakgebied. Hebben wij mensen eigenlijk wel een vrije wil? Kunnen we ‘de geest’ helemaal vanuit de hersenen verklaren? En kan de hersenwetenschap bewijzen dat God niet bestaat?

Kopstukken is een unieke combinatie geworden van een wetenschappelijk reisverslag met biografische en uiterst persoonlijke elementen. Het is een evaluatie van de grote filosofische vraagstukken binnen het hersenonderzoek, maar bovenal een aanstekelijke ontdekkingsreis door de fascinerende wereld van de hersenen.

Op meeslepende wijze discussieert Jeroen Geurts met zijn gesprekspartners, waarbij zijn enthousiasme over en nieuwsgierigheid naar deze dilemma’s van de pagina’s spat. De vraag wat wetenschappers succesvol maakt vormt een rode draad in deze gesprekken. Ook het populariseren van de wetenschap – en de uitdagingen die dat met zich meebrengt – speelt een belangrijke rol in Kopstukken.

Op zijn wervelende reis door de geheimen van het brein, volgen we Geurts op de voet naar onder andere de stokoude, maar nog steeds zeer scherpe, Nobelprijswinnares Rita Levi-Montalcini, de beminnelijk verstrooide professor Oliver Sacks, Richard Dawkins, de gereserveerde Engelsman die het nóg een keer uitlegt, en bewustzijnsfilosoof Daniel Dennett, die het raadsel al lang heeft opgelost. De geïnterviewde wetenschappers geven verrassend eerlijke, soms zelfs controversiele, antwoorden.

Bron: VUmc

Jeroen Geurts
Calidris Poorter

2009 – Prijs € 19,95

Hersenwetenschappers werken continu aan het ontrafelen van de geheimen van ons brein. Hun ontdekkingen spreken enorm tot de verbeelding maar creeren soms ook verwarring: we kunnen steeds meer meten maar kunnen we ooit de hele menselijke geest begrijpen? En wat blijft er dan nog van ‘ons’ over? In Kopstukken gaat Jeroen Geurts in op deze en andere interessante dilemma’s over hersenen, bewustzijn, vrije wil en het wetenschap-versus-religiedebat. Hij zoekt een aantal kopstukken uit de wereld van het hersenonderzoek op om hen persoonlijk aan de tand te voelen. Op deze wervelende reis volgen we hem op de voet naar onder anderen de stokoude maar nog steeds zeer scherpe Rita Levi-Montalcini, de beminnelijke verstrooide professor Oliver Sacks, naar Richard Dawkins, de gereserveerde Engelsman die het nog een keer uitlegt, en naar bewustzijnsfilosoof Daniel Dennett, die het raadsel al heeft opgelost.
Op meeslepende wijze discussieert Jeroen Geurts met zijn gesprekspartners, waarbij het enthousiasme voor alles wat met de hersenen te maken heeft van de bladzijden spat. De rode draad in de gesprekken is steeds het bewustzijn en de houding van een wetenschapper in het maatschappelijk debat. De geïnterviewde wetenschappers geven verrassend eerlijke en soms controversiele antwoorden. Ook zelf is Geurts openhartig: in de discussie over wetenschap en geloof vraagt hij zich af of zijn eigen houding wel consequent en eerlijk is en trekt hij de conclusie dat je als wetenschapper niet met een vrijblijvend standpunt kunt wegkomen. Hierdoor is Kopstukken een unieke combinatie geworden, een wetenschappelijk reisverslag met biografische en uiterst persoonlijke elementen. Het is een evaluatie van de grote filosofische vraagstukken binnen het hersenonderzoek, maar bovenal een aanstekelijke ontdekkingsreis door de fascinerende wereld van de hersenen.

Jeroen Geurts (1978) is neurobioloog en als universitair docent verbonden aan het VU medisch centrum. Eerder schreef hij: Over de kop. Fascinerende vragen over het brein.

Gebonden | 208 pagina’s | Kleur: zw/w | Taal: NL | Afmetingen: 15 x 21,5 cm | ISBN: 9789055946655

Inhoudsopgave:

Woord vooraf, door prof.dr. C.J. Stam

Inleiding

1 Veroudering en volharding
Mijn gesprekken met Rita Levi-Montalcini

2 De noodzaak tot breed denken
Gesprek met Fernando Lopes da Silva

3 Bewustwording en bewustzijn
Een bezoek aan Baroness Greenfield

4 Wetenschappers versus het geloof
Een flitsbezoek aan Dawkins en een taxirit met Dennett

5 De romantische wetenschap
Gesprek met Oliver Sacks

6 Onze hersenen en de vrije wil
Gesprek met Peter Hagoort

Anatomische appendix
Verklarende woordenlijst
Register
Over de auteur
Over de fotografe

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen