UMCG start onderzoek naar inzet webtechnologie bij schizofrenie

Array

schizofrenieHet Universitair Medisch Centrum Groningen begint met het Instituut voor Wiskunde en Informatica (IWI) van de RUG een onderzoek naar de mogelijkheid om webtechnologie in te zetten bij de behandeling van schizofreniepatienten. Doel hiervan is tweeledig: bezien of de patient zelf meer invloed kan krijgen op de behandeling en nagaan of dit kan leiden tot voorkómen van opnames of een verkorting van de opnameduur. Het UMCG en IWI hebben voor dit onderzoek een subsidie ontvangen van ZonMW, de Nederlandse organisatie voor Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie.

Patienten die lijden aan schizofrenie hebben uiteenlopende behoeften aan zorg en gebruiken daarom veelal een combinatie van voorzieningen, zoals psychiatrische zorg, rehabilitatie en woonvoorzieningen. Hierdoor speelt het aanbod van zorg en de keuze voor specifieke interventies niet altijd voldoende in op de individuele zorgbehoeften van patienten. De onderzoekers willen patienten een softwareprogramma – My Care genaamd – in handen geven. My Care combineert hun individuele profiel met specifieke informatie en beschikbare interventies. Dit kan patienten beter informeren en ze daardoor tot meer gelijkwaardig gesprekspartners maken van hun behandelaars. Ook contactmogelijkheden tussen patient en behandelaar en tussen patienten onderling maken deel uit van de webtechnologie.

Opzet onderzoek
De uiteindelijke toepassingsmogelijkheden van My Care worden samen met de patienten ontwikkeld en vastgesteld. De onderzoekers willen nagaan of patienten hiermee beter in staat zijn hun ziekte zelf te managen. Zo kan een effect zijn dat de patient vaker contact heeft met de behandelaar. Ook is lotgenotencontact tussen patienten hiermee wellicht beter te realiseren. Tevens kan het effect van medicatie sneller of beter blijken. Als de toepassingen zijn vastgesteld en het systeem operationeel is, gaan de onderzoekers het gebruik en de effecten van My Care na.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Universitair Centrum Psychiatrie van het UMCG en het IWI. Er wordt samengewerkt met Lentis, GGZ Friesland en GGZ Drenthe. Het onderzoek zal vier jaar gaan duren. In Nederland is nog niet eerder bij deze groep patienten deze nieuwe vorm van zorg toegepast.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen