Botmarkers helpen bij opsporing uitgezaaide prostaatkanker

Array

petctscanBotmarkers in het bloed kunnen helpen bij het voorspellen van de kans op uitzaaiingen van prostaatkanker naar de botten. Met een choline PET scan kan de plaats van opnieuw ontstane prostaatkanker zichtbaar gemaakt worden, zo blijkt uit promotieonderzoek aan de UMCG van Anton Breeuwsma.Deze opsporingsmethode is echter alleen effectief bij patienten die bestraald zijn. Bij patienten bij wie de prostaat operatief is verwijderd, heeft de opsporingsmethode geen meerwaarde bij de keuze van de vervolgbehandeling boven de gebruikelijke methode.
In Nederland is prostaatkanker de meest voorkomende kwaadaardige kanker bij de man. Van de patienten bij wie voor het eerst prostaatkanker wordt vastgesteld, heeft 20% uitzaaiingen. Wanneer er geen uitzaaiingen zijn, wordt de ziekte behandeld door operatieve verwijdering van de prostaat of door bestralen. Hiermee wordt momenteel 70% van de patienten genezen.

Bij 30% keert de ziekte toch binnen tien jaar terug. De eerste aanwijzing hiervoor levert een signaalstof in het bloed (de zogenoemde PSA-waarde). Op basis hiervan kan nog maar moeilijk vastgesteld worden waar de kanker zich in het lichaam bevindt.

Bron: Pharma/Insite

Recente artikelen