Wekelijks overzicht van de evolutie van de A/H1N1-griep in België

Array

grieppandemie-belgieVandaag publiceert het Interministerieel Commissariaat Influenza een nieuwe wekelijkse raming van het aantal gevallen van A/H1N1-griep in ons land op basis van de registratie door de huisartsenpeilpraktijken. Op een totaal van 7020 consultaties van patienten die zich met een griepachtige aandoening aanboden bij hun arts, leverde de extrapolatie 1178 nieuwe gevallen van de A/H1N1-griep op in de vorige week. De registratie door de huisartsenpeilpraktijken wijst dus niet op een significante stijging van het aantal gevallen in ons land in vergelijking met het cijfer van vorige week en het resultaat wijst nog niet op een sterke circulatie van het virus. De staalafnames die door de ziekenhuizen werden uitgevoerd, bevestigen deze trend en de sterfte is normaal voor deze periode van het jaar.Sinds het uitbreken van de A/H1N1-pandemie eind april, liepen in ons land 4631 personen een besmetting op. Eén persoon overleed aan de complicaties van de griep.De huisartsenpeilpraktijken, van wie de patienten een representatief staal zijn voor de Belgische bevolking, verzamelen systematisch informatie over alle patienten die zich met griepale symptomen aanbieden tijdens de consultaties. In totaal werken 180 huisartsen op vrijwillige basis mee aan het verzamelen van deze gegevens.

Door het aantal patienten met griepale symptomen te vergelijken met het totaal aantal consultaties in een week, kan een extrapolatie gemaakt worden van het aantal gevallen in ons land omdat ook bevestigde staalafnames bij de berekening worden meegenomen, Deze methode laat toe om een tendens te geven van de verspreiding van het A/H1N1-virus onder de bevolking maar geeft geen exact aantal gemeten griepgevallen. Een zekere foutenmarge is eigen aan deze extrapolatie.

Bij patienten met griepsymptomen neemt de huisarts geen staal meer voor analyse door het laboratorium van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) om te bevestigen of een patient al dan niet getroffen is door de A/H1N1-griep. De huisarts zal zijn patienten geval per geval verzorgen, in functie van de symptomen die ze hebben en volgens de gewone behandelingen voor de seizoensgriep. Voor risicopatienten, kan de huisarts gratis antivirale middelen verstrekken uit de voorraad van de overheid.

De figuur in bijlage beschrijft de evolutie van het aantal griepale aandoeningen per 100.000 inwoners.
Evolutie van het aantal griepale aandoeningen (week 34) (.PDF)

Recente artikelen