Overheid, vergeet je de spoedzorg niet?

Array

spoedartsDrie loodzware politieke dossiers houden parlement, VWS en haar beleidsinstanties bezig. Eén verkeerde beleidsstap daarbij leidt tot heftige discussie en kiezersverlies voor de coalitie. De dossiers zijn
1. de Mexicaanse griep
2. de bijna-failliete zorginstellingen in Lelystad, Sittard, Vlaardingen, Den Haag en Groningen
3. de AWBZ begroting.

Terecht krijgen deze dossiers grote aandacht. Maar overheid, vergeet je niet de spoedzorg? Daar groeit het aantal patienten jaarlijks enorm. De doorlooptijden van de SEH’s lopen op. De werkdruk neemt toe. Adequate bekostigingsvoorstellen blijven al twee jaar uit.

Dit antwoord kreeg ondergetekende tijdens een gesprek met vier leidinggevenden in de spoedzorg. Dat waren de Nieuwegeinse internist Tom Geers, de Utrechtse traumatoloog Loek Leenen, de Amsterdamse huisarts Marcus Kruijswijk en de AGIS beleidsarts Herman Flens. Het gesprek vond op 27 augustus plaats ter voorbereiding van het negende nationale spoedzorg congres dat plaatsvindt te Utrecht op vrijdag 18 september. De vier zijn plenaire inleider of deelnemer aan het beleidsdebat op dat congres. Dit antwoord kwam van een van de vier op de vraag: waarover moet het beleidsdebat gaan?

Drie andere antwoorden waren:
1. de behoefte aan een beperkt aantal nachthospitalen. Niet alle ziekenhuizen hoeven ’s nachts open te zijn
2. schaalvergroting ofwel de noodzaak om de spoedzorg te concentreren op een beperkt aantal locaties
3. het wel of niet openen van huisartsenposten overdag.

Tijdens het af en toe felle gesprek bestond geen unanimiteit over de vier genoemde onderwerpen. Wel bestond unanimiteit dat over deze vier op veel plekken moet worden gesproken. Men ziet het als taak van de overheid om deze maatschappelijke discussie als systeemverantwoordelijke te leiden en te vertalen waar nodig in gepaste wet- en regelgeving.

Aan het genoemde congres nemen 220 personen deel(stand per 26 augustus)l, een record aantal vergeleken met voorafgaande jaren. Het congres is een jaarbeurs waar vele leidinggevenden aan elkaar vertellen wat hun recente ontwikkelingen zijn binnen de instellingen, professies, beleidsinstanties, onderzoeksinstituten, en regionale verbanden. En er is dus ook een beleidsdebat over onder meer die vier onderwerpen. Wil ook jij naar dit congres, deze jaarbeurs? Surf dan naar www.integratedcare.nl klik door op nascholing, lees de brochure en meld u aan.
Guus Schrijvers

Noot redactie:
Guus Schrijvers is Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen  en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen