Teken petitie tegen dubieuze medicijnreclame

Array

banner-petitie-dub-medicijn2Op 31 augustus 2009 is de Consumentenbond een petitie gestart om reclames voor symptoomreclame aan banden te leggen. Aanleiding was de uitzending van TROS Radar. Het consumentenprogramma toont daarin op dubieuze wijze hoe farmaceutische bedrijven het verbod op reclame voor medicijnen kunnen omzeilen. De petitie is een ultieme poging om minister Klink (Volksgezondheid) en de Tweede Kamer ervan te overtuigen dat er een verbod moet komen op deze zogeheten ‘symptoomreclames’.

Waarom een verbod?
De Consumentenbond pleit voor een verbod omdat symptoomreclame leidt tot onnodige medicalisering. Door de commercials op radio, tv en internet gaan mensen massaal met onschuldige problemen naar de dokter. Dat kost de medische wereld en de maatschappij als geheel veel geld en tijd. Die tijd kan beter besteed worden aan patienten met acute problemen of aandoeningen.Hoe teken ik de petitie?
Je kunt de petitie tekenen door hieronder je naam, woonplaats en e-mailadres in te vullen. Klik vervolgens op ‘teken de petitie’. Als je op de hoogte wilt blijven van de actie, kan je dat aangeven door een vinkje te plaatsen in het daarvoor bestemde vakje. Je ontvangt dan de komende twee maanden maximaal drie e-mails. De Consumentenbond zal jouw gegevens niet voor commerciele doeleinden gebruiken. Je kunt de petitie overigens ook tekenen door een e-mail met je naam en woonplaats te sturen aan [email protected]

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Teken petitie tegen dubieuze medicijnreclame"

  1. Ik vind de petitie terecht, en dat het aan de orde wordt gestelt al helemáál.
    Dan kan er wel gestelt worden dat Tros Radar de verkéérde vergelijking maakt omdat zelfzorgmiddelen niet gelijk staat aan symptoomreclame, maar dan nog wordt dé consument via een omweg op kosten gejaagd. Op kosten gejaagd door op grond van een zelftest voor kennisgeving aan te nemen dat het maar het beste zou zijn om de huisarts te bezoeken.
    Uiteraard heb je daar als dé man of vrouw zelf ook een éigen verantwoordelijkheid in waarin niet een iéder zich op grond van een test naar de huisarts laat sturen, maar er zijn er genoeg die dat wél doen. Maar dan gaan we het even bekijken in de breedte van het algemene recht op medische zorg, want het wérkelijke probleem…. en dat heeft Tros Radar wat mij betreft zeer helder uiteen gezet…. maar het wérkelijke probleem in de zorgsector is zoals we allemaal weten.. of zouden moéten weten groter. Fors groter dan die paar pilletjes of wat dan ook die voor jou als dé man of vrouw toch geen zoden aan de dijk zetten. Om van bijwerkingen nog maar te zwijgen.
    Want als we nu alleen maar even kijken naar het grote probleem in de algeméne zorgsector waar steen en been wordt geklaagt over…. personeels te kort, het gebrek aan meer handen aan het bed, de kosten die de pan uit rijzen als het om medicijngebruik gaat, de huisartsen die niet zelden méér patiënten in de praktijk hebben als redelijk en billijk is enz. enz. maar dan begint dat nog steeds met de velen pseudokwaaltjes die menigeen voor 100% serieus en ernstig interpreteert, en waar mén dan weer mee de boer op gaat richting de huisarts. Al dan niet na zo’n zelftest. Dit betekent nóg mee werkdruk op de huisartsen die het toch al niet makkelijk hebben, nóg meer kosten daar waar het tot het gebruik van een zéker medicijn betreft voor een zékere… en vaak niet eens een goed te definiëren kwaal, en uiteindelijk krijg je een optelsommetje van factoren die uiteindelijk het beeld schetsen van de problematiek heden ten dage in de algeméne zorgsector.
    En dat zo’n woordvoerder van zo’n bedrijf, die eerder als regel dan als uitzondering bij de vléét pseudokwaaltjes de wereld inslingert waarbij velen mensen zich wél naar de huisarts laten sturen, maar dat zó iemand voor eigen parochie zit te orreren, dat snap ik ook nog wel.
    Comform de strafwet doén ze ook niets verkeert want ook zij houden zich naar ik aan neem aan de wet, maar maken wel op een walchelijke manier gebruik van de mázen in de wet en zitten dat dan via zo’n woordvoerder met een uitgetreken bekkie van onschuldig handelen nog te verdedigen ook.
    Kortom, alle lof voor Tros Radar dat ze dit aan de kaak hebben willen stellen. Anoinette… topklasse meid;)

Comments are closed.

Recente artikelen