Hippocrates op Heyendael

Array

boek_brabersMedische wetenschappen in Nijmegen
In opdracht van het UMC St Radboud heeft historicus Jan Brabers de geschiedenis van de Nijmeegse faculteit der Medische Wetenschappen te boek gesteld. Het boek, Hippocrates op Heyendael, behandelt de periode 1951-2001. De faculteit vormt vanaf 1999 samen met het academisch ziekenhuis het UMC St Radboud.

Brabers beschrijft de faculteit in haar betekenis van een, in een historische context geplaatste, groep mensen: hoogleraren en studenten. Hij zoomt vooral in op de generatie grondvesters van de faculteit, jonge, ambitieuze hoogleraren met hun eigen belangen, spanningen en waarden. Zij begonnen een prestigieus project, dat zij ruim drie decennia later, toen zij in de jaren tachtig met emeritaat gingen, vaarwel zeiden in een vrijwel onherkenbaar veranderde wereld. In de tussenliggende jaren transformeerde de universiteit van een elite- naar een massainstelling, namen wetenschap en technologie een adembenemende vlucht en vielen kerk en maatschappij ten prooi aan geloofsafval, secularisatie en ontzuiling. In het boek wordt de nodige aandacht geschonken aan hetgeen de faculteit het meest van haar zusterinstellingen onderscheidde: de inbreng van de geestes- en gedragswetenschappen in het onderwijsprogramma, en dan vooral de inbreng van de medische ethiek.

Auteur, historicus Jan Brabers heeft ervoor gekozen dicht bij de oorspronkelijke betekenis van het begrip universiteit te blijven: ‘universitas magistrorum et scholarum’, een gemeenschap van meesters en leerlingen. De faculteit wordt beschreven in haar betekenis van een, in een historische context geplaatste, groep mensen: hoogleraren en studenten.
Daarbij gaat de aandacht eerst en vooral uit naar de generatie grondvesters van de faculteit, jonge, ambitieuze hoogleraren, met hun eigen belangen, spanningen en waarden, die begonnen aan een prestigieus project en ruim drie decennia later, toen zij in de jaren tachtig het emeritaat bereikten, dat project vaarwel zeiden in een vrijwel onherkenbaar veranderde wereld. In de tussenliggende jaren transformeerde de universiteit van een elite- naar een massa-instelling, namen wetenschap en technologie een adembenemende vlucht en vielen kerk en maatschappij ten prooi aan geloofsafval, secularisatie en ontzuiling. Vanzelfsprekend komen de gangbare universiteitshistorische onderwerpen aan de orde: ontwikkelingen in het onderzoek en in het onderwijs, in de samenstelling van het corpus doctum, in de benoemingsprocessen, in bedrijfsmatige aspecten, in het studentenleven, in de invloed van de overheid, in de bouwgeschiedenis én in hetgeen de faculteit het meest van haar zusterinstellingen onderscheidde: de inbreng van de geestes- en gedragswetenschappen in het curriculum en dan vooral de medische ethiek.

Jan Brabers, Hippocrates op Heyendael, ontstaan en ontplooiing van de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen, 1951-2001. Valkhof Pers, gebonden, 512 blz. Prijs: ? 50.

ISBN 978 90 5625 285 4.

Recente artikelen