Regeling voor wanbetalers zorgpremie van kracht

0
331

dokter en geldVanaf 1 september 2009 geldt de Regeling voor wanbetalers. Verzekerden die hun zorgpremie zes maanden of langer niet hebben betaald, worden door de zorgverzekeraar aangemeld bij het CVZ. Vervolgens houdt het CVZ maandelijks een bestuursrechtelijke premie in op het inkomen totdat de wanbetaler zijn schuld heeft afbetaald bij de zorgverzekeraar.

Hoogte bestuursrechtelijke premie 2009
De premie die de wanbetaler aan het CVZ moet betalen is 130% van de standaard zorgverzekeringspremie. Dit is de gemiddelde premie die zorgverzekeraars vragen. Voor 2009 bedraagt de standaardpremie € 100,75 per maand. De bestuursrechtelijke premie in 2009 is daarmee € 130,98 per persoon, per maand.

Inhouding van de premie
Het CVZ houdt de bestuursrechtelijke premie in op het loon, de uitkering of het pensioen van de wanbetaler. Heeft de wanbetaler geen (regelmatige) inkomsten dan ontvangt hij maandelijks een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) waarmee hij zelf de premie moet overmaken. Ook als het inkomen van de wanbetaler onvoldoende is om de bestuursrechtelijke premie in te houden, ontvangt de wanbetaler hiervoor een acceptgiro.

Aangepaste regeling voor minima
Voor mensen die op of onder het sociaal minimum leven en de bestuursrechtelijke premie niet kunnen opbrengen, geldt een aangepaste regeling. Dit zijn voornamelijk mensen met een uitkering op bijstandsniveau. Het CVZ houdt dan alleen de standaard zorgpremie in op de uitkering. Het verschil tussen de bestuursrechtelijk premie en de standaard zorgpremie moeten zij echter nog wel betalen. Hiervoor ontvangen zij een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

Schuld afgelost of schuldhulpverlening aangevraagd
Het CVZ stopt met inhouden van de bestuursrechtelijke premie als de zorgverzekeraar de wanbetaler afmeldt bij het CVZ. Dit gebeurt als de wanbetaler zijn schuld heeft afgelost of hij schuldhulpverlening heeft aangevraagd. Zowel de wanbetaler als de werkgever, uitkeringsinstantie of het pensioenfonds ontvangen een bericht dat de inhouding of betaling van de bestuursrechtelijke premie stopt.

Handige website
Beleidsinformatie Regeling wanbetalers zorgpremie
Website van het ministerie van VWS over de regeling wanbetalers zorgverzekeringspremie:
www.wanbetalerszorgpremie.nl

Informatie voor werkgevers en uitkeringsinstanties
Preferentievolgorde inhouding bestuursrechtelijke premie
De bestuursrechtelijke premie wordt rechtstreeks ingehouden op het netto-inkomen. Dat houdt onder andere in dat de inhouding voorrang heeft op loonbeslag. Als er beslag op het loon van de wanbetaler is gelegd, moet u de door het CVZ opgelegde bestuursrechtelijke premie melden aan de deurwaarder. De deurwaarder herberekent vervolgens de beslagvrije voet.

Wekelijkse of vierwekelijkse betalingen
Mogelijk betaalt u het salaris niet maandelijks, maar wekelijks of vierwekelijks. U moet de bestuursrechtelijke premie dan ook verdelen volgens die termijnen.

Download dit document PREFERENTIEVOLGORDE INHOUDING BESTUURSRECHTELIJKE PREMIE
(PDF DOCUMENT – 60 KB)
Download dit document DE BESTUURSRECHTELIJKE PREMIE PER WEEK OF PER VIER WEKEN
(PDF DOCUMENT – 55 KB)
advertentieEinde Bericht ___________________________________________
DELEN
Vorig artikelHoe dopamineneuronen ontstaan
Volgend artikelStamcelstoffen verbeteren doorbloeding na hartinfarct
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.