Schering-Plough in Oss gaat Asenapine produceren

Array

sp-asenAsenapine, een medicijn tegen schizofrenie en manische depressie door de Amerikaanse toelatingsautoriteit was goedgekeurd, zal in Oss gemaakt gaat worden. Dat gebeurt bij wat vroeger Diosynth heette; de fabriek die voor Schering-Plough en andere farmaceutische concerns de werkzame stof van medicijnen maakt. In dit geval nog extra ingewikkeld ook, want het gaat om een zeer snel werkend medicijn dat via een pilletje onder de tong binnen enkele seconden zijn werk moet doen. De in Oss gefabriceerde activeve ingredienten gaan vervolgens naar het Engels bedrijf Catalent die het medicijn tot een tablet verwerkt en vervolgens worden die tabletten ingepakt in Swords, Ierland; ook een van oorsprong Organon-fabriek.

Saphris, zoals het nieuwe medicijn op de Amerikaanse markt gaat heten, was de grote belofte in de pijplijn van Organon, toen het bedrijf in 2007 door het Amerikaanse Schering-Plough voor maar liefst 11 miljard euro werd gekocht. De aankoop verhinderde op de valreep de voorgenomen beursgang van Organon Biosciences, die overigens ook gevoed werd door de te verwachten successen in de pijplijn. In tegenstelling tot de kleine markt voor het middel Bridion, kent een medicijn tegen schizofrenie en manische depressiviteit een enorme gebruikersmarkt. Depressies zijn het grootste gezondheidsprobleem van de welvarende wereld.

In de jaren negentig bracht Organon daarvoor het middel Remeron op de markt. In de topjaren werd er voor 700 miljoen euro per jaar aan verdiend. Dat patent is al enkele jaren afgelopen en het wachten was op de nieuwe kaskraker asenapine. Met minimaal een miljard omzet per jaar moeten de ontwikkelingskosten, die het miljard overstijgen, worden terugverdiend.

Het patent loopt vooralsnog tot 2015. Dat is kort, maar kan volgens Mols nog verlengd worden. Patenten zitten juridisch ingewikkeld in elkaar. De looptijd van zo’n 20 jaar begint al op het moment dat het stofje nog maar is ontdekt. Alvorens er van verkoop sprake kan zijn, passeren nog eens ruim tien jaar van ontwikkeling, onderzoek en goedkeuring.

De goedkeuring van asenapine voor de Amerikaanse markt is nu binnen; die voor Europa loopt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Schering-Plough in Oss gaat Asenapine produceren"

  1. Schizofreniecongres 2009 gesponsord door Farmaceuten « Psychose Anders : Een Geestelijke Benadering

    […] Zyprexa met de verzwegen diabetesrisico’s) en de nieuwe ster aan het antipsychoticafirmament: Schering-Plough die straks de lucratieve schizofreniemarkt (en meteen ook de manisch-depressieve markt, immers hoe […]

Comments are closed.

Recente artikelen