Pak vooral overgewicht aan

Array

overgewichtAls vetweefsel in de buik actief wordt en ontstekingsstoffen en hormonen produceert, is er sprake van vetweefseldisfunctie. Overgewicht, vooral teveel buikvet, is de belangrijkste oorzaak van vetweefseldisfunctie. Maar niet iedereen met overgewicht heeft vetweefseldisfunctie en omgekeerd heeft niet iedereen met vetweefseldisfunctie overgewicht. Dat laat Annemarie Wassink in haar proefschrift zien. Het blijkt dat zelfs bij patienten met vaatziekte zonder hoge bloeddruk en cholesterol de aanwezigheid van metaboolsyndroom het risico op nieuwe vaatziekten verhoogt.

Metaboolsyndroom is het gelijktijdig voorkomen van enkele risicofactoren voor hart- en vaatziekten die sterk samenhangen met overgewicht, zoals een verhoogde hoeveelheid vetzuren en glucose in het bloed, een verlaagde hoeveelheid ‘goed’ HDL-cholesterol en een verhoogde bloeddruk. Het betekent dat patienten met vaatziekten en metaboolsyndroom mogelijk baat hebben bij het streven naar een nog lagere bloeddruk en cholesterolgehalte dan momenteel wordt aanbevolen. Daarnaast moet de behandeling vooral gericht zijn op het bestrijden van overgewicht, want dat is de onderliggende boosdoener.

22-09-2009, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Annemarie Wassink, Geneeskunde Proefschrift: Metabolic syndrome and the development of vascular disease and type 2 diabetes in high-risk patients Promotor 1: Prof.dr. F.L.J. Visseren Promotor 2: Prof.dr. Y. van der Graaf

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen