25 jaar Artsen zonder Grenzen

Array

azgVandaag bestaat Artsen zonder Grenzen 25 jaar. Op 7 september 1984 richtte een groep van zes gedreven en enthousiaste mensen, onder wie Jacques de Milliano, Artsen zonder Grenzen Nederland op. In het eerste jaar van het bestaan zond Artsen zonder Grenzen 65 hulpverleners uit naar 5 landen. Sindsdien heeft de medische noodhulporganisatie een enorme groei doorgemaakt. In 2008 vertrokken er meer dan 800 medewerkers naar 25 landen.
Hans van de Weerd, directeur Artsen zonder Grenzen: `Door die 25 jaren heen hebben we miljoenen patienten behandeld. Met de steun van onze donateurs en dankzij de moed van onze medewerkers hebben wij ontelbare levens gered. Als een van de eerste medische organisaties toonden wij aan dat het mogelijk is om hiv/aids te behandelen in een oorlogsgebied. Maar in die kwart eeuw zijn we ook tegen wil en dank getuige geweest van het vaak wrede en afzichtelijke schouwspel van oorlog en geweld en van de desastreuze effecten van natuurrampen. Anno 2009 is onze hulp nog net zo nodig als in de begintijd en dat geeft deze “verjaardag” een bittere bijsmaak. Extra bitter is het te moeten constateren dat onze manier van hulp verlenen en onrecht aan de kaak stellen in de afgelopen 25 jaar gevaarlijker is geworden.`
`Door de jaren heen is het bereik van humanitaire organisaties steeds groter geworden, kunnen wij meer mensenlevens redden,` vervolgt Hans van de Weerd. `Daardoor zijn we een factor van betekenis geworden in crisisgebieden en dat maakt ons voor anderen een potentieel politiek instrument. Wij moeten dus op tijd signaleren wanneer onze hulp misbruikt dreigt te worden en passende maatregelen nemen. Daarnaast worden wij geassocieerd met westerse overheden of organisaties als de VN of de NAVO. Ook zij bieden medische hulp en men maakt niet altijd meer het onderscheid tussen politieke spelers en neutrale hulpverleners van onze organisatie. Daarmee zijn wij zelf ook doelwit geworden. Het bieden van hulp in die context, dat is nu onze grootste uitdaging.`

`We gaan ons jubileumjaar in met gemengde gevoelens. We zijn verontwaardigd over het voortdurende lijden van miljoenen mensen in noodsituaties, we zijn bedroefd wanneer we denken aan de collega`s die het leven verloren in dienst van Artsen zonder Grenzen. Tegelijkertijd zijn we ook vastberaden om onze missie die in 1984 startte voort te zetten, in de overtuiging dat wij ook in de komende jaren een onafhankelijke rol van betekenis zullen spelen voor degenen die getroffen zijn door conflicten en natuurrampen,` besluit Hans van de Weerd.

Bron: AzG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "25 jaar Artsen zonder Grenzen"

  1. Een goede gelegenheid om iets terug te doen voor het mooie werk van AZG! Je kan bijvoorbeeld donateur worden van AZG, een theaterstuk meepikken of je nieuwjaarskaarten verzenden ten voordele van AZG.

  2. Misschien een leuk moment om AZG te steunen door donateur te worden of iets leuk te doen zoals je nieuwjaarskaartjes ten voordele van AZG te versturen?

Comments are closed.

Recente artikelen