Eerste vaginaal ovule met duaal werkingsmechanisme tegen vaginale droogheid én vaginale infecties

Array

droogheid In een Duits onderzoek(1) uitgevoerd in juli 2009 onder 1000 vrouwen in de leeftijd van 25 tot 65 jaar bleek 42% van de vrouwen in de afgelopen 12 maanden vaginale klachten te hebben gehad. Meer dan een derde van de ondervraagde vrouwen met vaginale klachten waren in de (post) menopauzale leeftijdsklasse. Vaginale jeuk, droogheid en pijn bij de gemeenschap werden het meest vernoemd. Ten tijde van de klachten geeft 36% van de vrouwen aan een sterk verminderd libido te hebben.
Opmerkelijk is dat 48% van de vrouwen met vaginale klachten, mogelijk uit schaamte, geen behandeling ondergaat.
Met de komst van Premeno(R) duo is er voor het eerst een vaginaal ovule ter beschikking, die zowel het vochtgehalte als de pH-waarde van de vagina weer op een natuurlijke wijze reguleert.(2) Sinds kort is dit hormoon- en receptvrije product nu ook verkrijgbaar voor vrouwen in Belgie. Via internet kan men discreet en rechtstreeks bij Memidis Pharma bestellen. De ovules zijn gemakkelijk en hygienisch in het gebruik en per ovule steriel verpakt. Daardoor bevat het product géén chemische conserveringsmiddelen die aanleiding kunnen geven tot irritatie.
In Belgie is ongeveer 30% van vrouwen in de (post) menopauze. Van deze 1,6 miljoen vrouwen ervaart ongeveer 1,2 miljoen vrouwen één of meerdere symptomen, niet alleen van vaginale aard, die met de overgangsjaren gepaard gaan.
Opvliegers ofwel vapeurs zijn het meest voorkomende en duidelijkst waarneembare symptoom. In tegenstelling tot deze en andere overgangsverschijnselen blijkt vaginale droogheid met het voortschrijden van de jaren alleen maar toe in plaats van af te nemen. Een onvoldoende vaginale bevochtiging leidt dikwijls tot jeuk, irritatie, branderig gevoel, pijn bij het plassen en pijn bij het vrijen. Vaginale droogheid wordt terecht in verband gebracht met problemen tijdens het vrijen door een gebrek aan lubricatie (glijdend vermogen) maar is in de postmenopauze ook een veel gehoorde klacht los van de geslachtgemeenschap.
Het vochtgehalte in de vagina en de pH-waarde worden in de eerste plaats door het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen beïnvloedt. Daalt de oestrogeenspiegel, dan verlaagd ook de transsudatie, de bevochtiging in de vaginawand en de epitheel cellen.
Irritatie, jeuk, epitheel beschadigingen, wondjes, ontstekingen en een verstoord seksueel gevoel kunnen een onaangenaam en vaak pijnlijk gevolg zijn. De vermindering van de oestrogeenproductie leidt ook tot een daling van de melkzuurproductie in het vaginaweefsel. Hierdoor stijgt de van nature zure pH-waarde naar meer basisch waardoor de vaginale flora niet langer tegen infectie beschermd is. De kans op Bacteriele Vaginose of Candida infecties neemt toe.
Oestrogeen niveaus in de verschillende levensjaren.
De oestrogeenhuishouding ondergaat natuurlijke schommelingen, bijvoorbeeld gedurende de menstruatiecyclus of in de verschillende vruchtbaarheidsfases in het leven van de vrouw. Droogheid van slijmvliezen in het algemeen is nauw verbonden met het hormonale omschakelingsproces tijdens de menopauze en daarmee ook met het optreden van vaginale droogheid. Een droge vagina bij jonge vrouwen kan het gevolg zijn van veranderingen van het oestrogeengehalte na bijvoorbeeld:
een bevalling, of tijdens het geven van borstvoeding. Ook pilgebruik of behandelingen met chemotherapie kunnen als oorzaak worden aangemerkt. Ook verschillende levensstijlfactoren zoals stress beïnvloeden de vochthuishouding en pH-waarde van de vagina ongunstig.
De schaamte voorbij?
In Belgie raadpleegt slechts 25% van de vrouwen in de menopauze een arts voor haar klachten. Veel vrouwen praten er liever niet over, brengen hun klachten niet in verband met de menopauze of vinden dat na een leven van “pil” gebruik voor de anti-conceptie het geen optie om wederom voor de overgangsklachten een hormoontherapie tot zich te nemen. Het laatste geldt zeker voor vrouwen met bijvoorbeeld een verleden met (borst)kanker.
Het is een veel voorkomende ervaring van met name oudere vrouwen, dat ze vroeger als jong meisje met hun ouders niet over seksualiteit konden praten en daardoor ook niet op een positief en zelfbestemd seksleven voorbereid konden worden. (88% ontving geen of negatieve seksuele voorlichting, Bron: Sensoa Belgie)
Wat te doen als de seksuele vraag van de partner blijft maar de zin zich niet laat stimuleren en het vrouwelijke lichaam duidelijke signalen van vaginale droogheid afgeeft?
Premeno(R) duo reguleert de vaginale vochtigheid en de pH-waarde.
“Aangezien droog en dun geworden vaginaweefsel ook vaak een oorzaak is voor het ontstaan van vaginale infecties lag het voor de hand een therapie te ontwikkelen die tegelijkertijd op beide verstoringen werkt”, aldus researcher/apotheker Michael Zimmerman, van de Duitse fabrikant Deltamed GmbH. Premeno(R) duo is de enige beschikbare hormoonvrije vaginaal ovule waarin Hyaluronzuur met melkzuur en natriumlactaat gecombineerd is. Hyaluronzuur komt van nature in de vagina voor en is het belangrijkste structurele element in het bindweefsel van het vagina weefsel. In tal van onderzoeken is de werkzaamheid van hyaluronzuur bij vaginale droogheid/atrofie aangetoond. (3,4,5) Daarbij beschikt het over een hoog waterbindend en lubricerend (6) vermogen. Onder invloed van het dalende oestrogeengehalte tijdens en na de menopauze neemt ook het gehalte aan hyaluronzuur af. Premeno(R) duo geeft het door de natuur genomen Hyaluronzuur weer terug aan het vaginaweefsel waardoor de bevochtiging van de vagina weer in balans wordt gebracht. Daarnaast heeft hyaluronzuur wondhelende eigenschappen (6,7) waardoor kloofjes en wondjes sneller helen en vrijen niet langer pijnlijk is.
” De natuur heeft ervoor gezorgd dat de vagina van de gezonde vrouw vanaf de menstruatie tot de menopauze een zeer goed afweersysteem tegen ziektekiemen heeft”, zegt Zimmerman. Een wezenlijke factor is de zuurgraad van het vaginale milieu. De vorming van melkzuur in de epitheelcellen vindt tijdens de vruchtbare jaren onder invloed van het hormoon oestrogeen plaats. Met het verminderen van het oestrogeengehalte vindt ook een afname plaats van de zure vaginale afscheiding. Dit leidt tot een toename van de pH-waarde in het vaginale flora. Met een pH-waarde hoger dan 4.5 is de natuurlijke bescherming niet meer in orde en het risico voor infecties stijgt. Melkzuur wordt al langere tijd gebruikt als behandeling tegen Bacteriele Vaginose. Als extra voordeel biedt Premeno(R) duo de combinatie van melkzuur en natriumlacataat, die de natuurlijke pH-waarde van de vagina weer op orde brengt en zo de groei van allerlei ziektekiemen remt. Daarnaast heeft hyaluronzuur ook nog een remmend effect op de groei van Candida (vaginale schimmel). (8,9) Daarmee is het product ook uiterst geschikt voor jongere vrouwen.
Premeno(R) duo bevat geen conserveringsmiddelen, lost zich binnen enkele minuten volledig op en is geheel kleur- en geurloos.
Premeno(R) duo is het eerste product dat zorgt voor een optimale vaginale bevochtiging, wondheling én biedt bescherming bij vaginale infecties.
Voor meer informatie: http://www.premeno.be Referenties 1-9 treft u aan op: http://www.memidis.nl/nieuws/rubriek/1/algemeen
of u kunt contact opnemen met:
Memidis Pharma b.v. te Nederland, verantwoordelijk voor het in de handel brengen van Premeno(R) duo in Belgie en Nederland.
website: http://www.memidis.nl
Memidis Pharma b.v. :
Is opgericht in 2003 en gevestigd in Wijchen, Nederland. Het bedrijf legt zich toe op genees- of medische hulpmiddelen voor uitsluitend gynaecologische aandoeningen. Ondank haar relatief korte bestaan heeft Memidis Pharma zowel bij de medische professie als de consument/patient een imago opgebouwd waarbij kwaliteit, betrouwbaarheid en innovatie de boventoon voeren.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen