Thuiszorg goedkoper ondanks minder marktwerving: GAAF

thuiszorgIn het verleden reden buiten kantooruren in de provincie Utrecht zeven auto’s rond van vier thuiszorgorganisaties. Daarin zaten verpleegkundigen die met spoed onderweg waren naar ernstig zieken om bijvoorbeeld een haperende infuuspomp weer aan de praat te krijgen of om een patient met een plotselinge verergering van de aandoening bij te staan. Elk van de vier organisaties had een eigen back office van

1. Ontvangen van de melding
2. Het bepalen van de zorginzet
3. Het mobiliseren van verpleegkundigen om naar de patient te gaan en
4. Het begeleiden van de verpleegkundigen bij het zoeken van het huisadres.

Sinds een jaar doet de Utrechtse ambulancedienst RAVU deze acute thuiszorg in samenwerking met de genoemde vier. Die laatste hebben besloten niet te concurreren op dit onderdeel van hun dienstenpakket. Nu rijden nog maar twee auto’s rond voor acute thuiszorg. En als het heel druk is rijdt een gewone ambulance naar een ernstig zieke thuis.Op jaarbasis blijkt de nieuwe variant 50% goedkoper en 450.000 euro te besparen.

Al deze informatie kwam aan de orde tijdens een lezing op vrijdag 4 september, die prof.dr. Guus Schrijvers hield op de Ambulance Academie te Harderwijk. Hij gaf die lezing aan circa zestig leidinggevenden van meldkamers en ambulancediensten na een inleiding van ZonMw medewerker dr. Marielle Snijders over het ZonMw programma Spoedzorg waarvan de tweede ronde eind 2009 begin 2010 opengaat. Het publiek reageerde enthousiast op het initiatief van de Utrechtse thuiszorgorganisaties. Men wil ermee aan de slag en bijdragen aan verhoging van doelmatigheid en kwaliteit, ook al wordt de marktwerking daardoor minder. In het boek van Guus Schrijvers Atlas en Scenario’s van Spoedzorg beschrijven thuiszorgtechnologie coördinator Ineke de Kam en RAVU directeur en arts Jack Versluis het Utrechtse initiatief onder de naam GAAF! ofwel Gemeenschappelijke Aansturing van Ambulante Functies.

Op het negende congres en jaarbeurs over recente ontwikkelingen inde spoedzorg in Nederland en daarbuiten houden genoemde Ineke de Kam en het hoofd van de Utrechtse ambulance meldkamer een workshop over hun GAAF. Dat congres vindt plaats op vrijdag 18 september 2009 te Utrecht. Wilt u erheen? Wilt u ook 50% besparen op uw acute thuiszorg buiten kantooruren? Surf dan naar www.integratedcare.nl/nascholing

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen