Behandeling Zwangerschapsmasker

melasmaMelasma (zwangerschapsmasker) is een bruine verkleuring van het gelaat en soms ook van de nek. De verkleuring ontwikkelt zich doorgaans langzaam en ontstaat zonder voorafgaande ontsteking van de huid. De meest typisch aangedane plekken zijn het voorhoofd, de huid over de jukbeenderen, de bovenlip en de kin.
Melasma is een onschuldige vorm van hyperpigmentatie.Bij de meeste vrouwen verdwijnt een zwangerschapsmasker vanzelf. Dit kan wel een tijdje duren. Zorg dat je ook in de eerste maanden na je zwangerschap niet teveel zon op je gezicht krijgt en gebruik een goede beschermende crème. Bij een tweede zwangerschap komen de pigmentvlekken vaak terug, donkerder dan de eerste keer. In de medische wereld bestaat het vermoeden dat het ontstaan van een zwangerschapsmasker samenhangt met een gebrek aan foliumzuur. Om de kans op de pigmentvlekken iets kleiner te maken, is het dus verstandig om te zorgen dat je hiervan genoeg binnenkrijgt.
Wanneer gekozen wordt voor behandeling van melasma kan (na de zwangerschap!) gekozen worden voor

  • Hydrochinon bevattende cremes:

Hydrochinon ”bleekt” de huid bij regelmatig aanbrengen van de creme. Overgevoeligheid voor hydrochinon komt echter voor. Voorzichtigheid met het gebruik van hydrochinon is geboden omdat de behandeling soms kan ”doorschieten”: de huid bleekt te veel op. Hydrochinon bevattende preparaten kunnen door uw arts worden voorgeschreven. Eventueel is de hydrochinon in één crème te combineren met tretinoïne.

  • Lasertherapie
Lasertherapie kan goede resultaten geven. Vooral de robijnlaser is vaak effectief in het verwijderen van het pigment. Net als bij de behandeling met crèmes is het helaas mogelijk dat na blootstelling aan zonlicht de pigmentatie weer terugkomt.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen