NVZ brengt brancherapport uit: prestaties algemene ziekenhuizen gebundeld

geld-en-zorg-21In de Nederlandse algemene ziekenhuizen is een trend van kwaliteitsverbetering zichtbaar. Dat blijkt uit het vandaag door de NVZ vereniging van ziekenhuizen uitgebrachte brancherapport ‘Vizier op vertrouwen’. Ook op het gebied van productiviteit laten de ziekenhuizen goede prestaties zien. Een gemiddelde groei van 2,9% per jaar, terwijl de stijging in de commerciele sector blijft steken op 1,1%. In het brancherapport besteedt de NVZ verder ruim aandacht aan financien, productie en de ontwikkeling van marktwerking.

De omzet van de ziekenhuizen groeit, zij het bescheiden in 2008, en het resultaat verbetert. Maar het aantal ziekenhuizen dat een solide financiele basis kent, is te laag. Daarvoor is een financieel resultaat van 3% en een solvabiliteit van ten minste 15% nodig. In 2008 boekten 11 ziekenhuizen een dergelijk financieel resultaat en 8 hadden daarnaast ook nog de vereiste solvabiliteit.

Door incidenten bepaald
De NVZ is tevreden met de goede prestaties op het gebied van kwaliteit. Directeur Gita Gallé: “De discussie over kwaliteit wordt nog te vaak alleen bepaald door incidenten. Nu beschikken we over feitelijke informatie die aantoont dat ziekenhuizen de trend van kwaliteitsverbetering vasthouden. Dat blijkt uit een analyse van de resultaten op 25 onderwerpen op het gebied van kwaliteit van zorg. Zo is bijvoorbeeld het aantal patienten met doorligwonden afgenomen van 6,4% in 2004 naar 4% in 2007. Verder zijn er stappen gemaakt bij de complicatieregistratie. Meer dan 90% van de specialismen houdt de complicaties bij en dat biedt weer handvatten om het aantal complicaties te beperken. Ten slotte wil ik nog als voorbeeld noemen het melden van incidenten. Daar is in de ziekenhuizen veel aandacht voor de laatste jaren, met als resultaat dat het aantal centraal gemelde incidenten in 2008 bijna verdubbeld is ten opzichte van 2004.”

1,5 miljard euro bespaard
De productiviteit van ziekenhuizen is de afgelopen jaren sterk gegroeid. In 2008 produceerde een ziekenhuis met dezelfde inzet van middelen 15% meer zorg dan in 2003. Alleen al in 2008 is daarmee circa 1,5 miljard euro bespaard. In het brancherapport wordt onderscheid gemaakt tussen productiviteit van arbeid, verbruik en kapitaal. Op alle drie componenten is de productiviteit verbeterd.

Een op de zeven leed verlies
Dat de financiele positie van de Nederlandse ziekenhuizen beter kan en moet, wordt duidelijk uit de grafieken over financieel resultaat en solvabiliteit. “In 2008 leed ongeveer een op de zeven ziekenhuizen verlies,” aldus Gita Gallé. “In 2007 was dat overigens nog bijna een op de vier, dus we zien wel vooruitgang. Ten opzichte van een aantal jaar geleden versterkten ziekenhuizen hun vermogenspositie. Dit leidt tot een betere solvabiliteit en daarmee tot grotere financiele zekerheid op lange termijn en een stabielere sector. Daar staat wel tegenover dat vanwege de introductie van gereguleerde marktwerking de financiele risico’s van ziekenhuizen zijn vergroot. Ook de onduidelijkheid die er nog steeds is over de afbouw van de kapitaallasten, en de kredietcrisis spelen de ziekenhuizen parten. Wel geeft de gemiddeld verbeterde rentabiliteit aan dat het totale vermogen beter wordt ingezet.”

Concurrentie
Het brancherapport van de algemene ziekenhuizen gaat ook in op de effecten van (gereguleerde) marktwerking. Ziekenhuizen concurreren met elkaar en tussen 2004 en 2008 zijn verschuivingen in marktaandeel tot wel 15% gemeten. Gallé: “Het rapport laat de verschillen zien tussen ziekenhuizen in gebieden met een hoge marktdichtheid, dat wil zeggen dat er veel ziekenhuisaanbod is in een beperkt gebied, en die met een lage marktdichtheid waar weinig concurrentie is. Je ziet dat marktwerking vooral optreedt bij specialismen met veel planbare zorg, zoals orthopedie, dermatologie en oogheelkunde. En in gebieden met een relatief hoge marktdichtheid groeien de grote ziekenhuizen beduidend sneller dan de kleine ziekenhuizen.”

Baten van de zorg
De NVZ publiceert dit jaar voor het eerst in deze uitgebreide vorm een brancherapport. In ‘Vizier op vertrouwen’ zijn de ontwikkelingen te zien van en in de Nederlandse algemene ziekenhuizen, zowel in cijfers, tabellen en grafieken als in tekst. “We gaan er een jaarlijkse traditie van maken,” merkt Gita Gallé op. “En wat ons betreft maken we volgend jaar naast de kosten van de ziekenhuiszorg ook de baten ervan zichtbaar. Niet eenvoudig om dat te kwantificeren, maar ik hoop dat we dan kunnen aantonen dat de waarde van de verbeteringen in de zorg, op de eerste plaats voor de patient maar ook voor de maatschappij, de kosten van de ziekenhuiszorg ruimschoots overtreft.”

Bron: NVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen