Reanimatie-estafette Limburg: Heb hart voor een ander, leer reanimeren!

bert van marwijkIedere week sterven zo’n 300 Nederlanders aan een acute hartstilstand. Dat hoeft niet als meer mensen kunnen en durven reanimeren. Onder het motto ‘Heb hart voor een ander, leer reanimeren!’ wil de Reanimatie-estafette Limburg mensen inspireren tot actie als iemands hart stopt met kloppen.

Het evenement is een initiatief van de Taskforce QRS, een studentenwerkgroep van het Maastricht UMC+ die zich inzet voor reanimatieonderwijs op middelbare scholen. Dit jaar vindt de Reanimatie-estafette plaats op vrijdag 18 september in het Stella Maris College in Meerssen.

Speciale gast is de in Meerssen woonachtige bondscoach van het Nederlands Elftal, Bert van Marwijk.  In Limburg heeft zo’n 10 procent van de inwoners een reanimatieopleiding gevolgd. Een veel kleiner aantal heeft die vaardigheden op peil gehouden. Dat betekent dat relatief weinig mensen in Limburg adequaat kunnen ingrijpen als sprake is van een hartstilstand, terwijl dit juist ontzettend belangrijk is.

Hartmassage en beademing zijn belangrijke vaardigheden om de tijd te overbruggen tot met een defibrillator het hartritme kan worden hersteld. Als dit succesvol verloopt,  kan iemand nog vele jaren in gezondheid doorleven.  Om meer levens te kunnen redden, geeft de Taskforce QRS sinds enkele jaren reanimatieonderwijs op middelbare scholen.

Dit project wordt gesteund door Health Foundation Limburg, de organisatie die fondsen werft voor wetenschappelijk onderzoek in het Maastricht UMC+. Studenten van de Taskforce leren scholieren hoe ze moeten reanimeren en een AED bedienen, en geven hen informatie over een gezonde leefstijl.

Om hiervoor draagvlak te creeren, organiseert de Taskforce jaarlijks de Reanimatie-estafette. Deze keer dus op 18 september in het Stella Maris College in Meerssen. In de aula demonstreren leerlingen van 10 scholen uit de Euregio in afwisselende teams van 08.00 tot 18.00 uur op oefenpoppen hun reanimatievaardigheden. Ze krijgen daarbij hulp van Bert van Marwijk, bekende Limburgse artiesten als Frans Theunisz en Huub Adriaens, professionele hulpverleners en studenten van de Universiteit Maastricht. Ook prominente bestuurders uit het bedrijfsleven en diverse lokale, regionale, landelijke en Euregionale politici doen mee.  De Reanimatie-estafette is niet alleen bedoeld voor deelnemers. Iedereen is welkom.

Bezoekers mogen mee reanimeren en kunnen er informatie krijgen over reanimatie- en Eerste Hulpopleidingen in de regio. Wie wil, kan zijn of haar gezondheid en conditie laten testen. Voor belangstellenden zijn er colleges over de werking van het hart, een gezonde leefstijl en het burgernoodhulpsysteem. De Regionale Ambulance Voorziening geeft tijdens de Reanimatie-estafette twee demonstraties.  Meer informatie over programma en deelnemers is te vinden op:
http://www.reanimatieestafette.nl/ .

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen