Dotteren blijft voorlopig een bijzondere medische verrichting

dotterenDotteren blijft voorlopig een bijzondere medische verrichting waarvoor ziekenhuizen een vergunning nodig hebben.

Dat liet minister Klink de Tweede Kamer gisteren weten tijdens een debat over hartinterventies.

Op dit moment zijn er 26 ziekenhuizen met een dottervergunning. Acht nieuwe aanvragen worden nog beoordeeld. Als ze aan de kwaliteitseisen voldoen, krijgen ze een vergunning. Na deze acht worden voorlopig geen nieuwe vergunningen meer verleend.

Ballonnetje
Dotteren is het oprekken van de vernauwde bloedvaten door middel van een ballonnetje. Om goed te kunnen dotteren, moet een ziekenhuis de dotterbehandeling vaak uitvoeren; minimaal 600 keer per jaar. De Kamer was bang dat de kwaliteit in gevaar zou komen als er niet langer een vergunning nodig was om een dottercentrum te beginnen. De minister komt de Kamer tegemoet met de vergunningenstop.

Meldplicht
De vergunningplicht blijft in stand tot een wettelijke meldplicht ingaat voor ziekenhuizen die willen dotteren. De meldplicht houdt in dat ziekenhuizen zich bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moeten melden als zij met dotteren willen beginnen. De IGZ kan dan vanaf het begin kijken of zij voldoen aan de kwaliteitscriteria voor risicovolle behandelingen.
Inzicht
Een andere voorwaarde voor het afschaffen van de vergunningsplicht is dat patienten en zorgverzekeraars inzicht hebben in de kwaliteit van de dotterbehandelingen van elk ziekenhuis.

Tot de meldingsplicht ingaat, hebben ziekenhuizen een vergunning nodig om te dotteren.

Bron:AllePersberichten.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen