Nieuwe naam voor ‘schizofrenie’

anoiksisAnoiksis, de vereniging van patienten met schizofrenie, maakt op zaterdag 3 oktober 2009 de uitslag bekend van de prijsvraag voor een nieuwe naam voor de diagnose ‘Schizofrenie’. Clienten GGz, die deze diagnose opgespeld krijgen, moeten hun omgeving iedere keer weer vertellen dat zij toch echt niet gespleten zijn en ook de wetenschap is niet gelukkig met de negentiende eeuwse benaming. Leden van Anoiksis en anderen hebben enthousiast op de prijsvraag gereageerd en diverse interessante naamsuggesties ingezonden.

De nieuwe naam moet volgens de voorwaarden van de prijsvraag voldoen aan de volgende criteria:
-Acceptabel: De naam zou het button moeten zijn dat een patient zelf zou willen dragen.
-Begrijpelijk: De naam moet direct te begrijpen zijn, dus taalkundig niet te ingewikkeld. De taal staat vrij.
-Eerlijk: De naam moet recht doen aan zowel de ernst van klachten als aan de mogelijkheid tot herstel.
-Dekkend: De naam moet de lading zoveel mogelijk dekken.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in zaal Trianon te Utrecht zal de jury de winnaar van de Anoiksis-prijsvraag bekend maken. De jury bestaat uit:
Jim van Os, Hoogleraar Psychiatrie, Maastricht Universitair Medisch Centrum
Gijs Francken, oud-voorzitter Anoiksis
Jules Tielens, psychiater
Marja Hasert, voorzitter familievereniging Ypsilon
Judith Pennarts, redacteur NOVA TV

Programma:
De zaal is open vanaf 18.30 uur
19.30 uur: Opening van de bijeenkomst en het voorstellen van jury
19.45 uur: Inleiding over het stigma `schizofrenie’ en de Anoiksis- prijsvraag
20.00 uur: Bekendmaking genomineerden en de winnaar door de jury
vanaf 21.30 uur: Feesten en dansen met muziek van twee DJs

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen