Alcoholgebruik van jongeren uitstellen? Dat kan!

Array

PASPAS-onderzoek biedt effectieve handvatten voor preventie
Negentig procent van de jongeren in Nederland begint met drinken voor het zestiende jaar. Er zijn veel initiatieven om het alcoholgebruik onder jongeren te verminderen, maar deze zijn vaak gericht op alleen de jongeren of alleen hun ouders. Maar alleen als ouders en jongeren beiden overtuigd worden dat alcohol onder de zestien slecht is, kan het beginnen met drinken worden uitgesteld.

Dat is de conclusie uit het PAS-onderzoek: Preventie van Alcoholgebruik onder Scholieren. Het is de eerste keer dat in Nederland op zo grote schaal is onderzocht of en hoe het alcoholgebruik van jongeren uitgesteld kan worden. Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit Utrecht in samenwerking met het Trimbos-instituut.

Voor veel Nederlandse jongeren is het de gewoonste zaak van de wereld: het drinken van (teveel) alcohol op jonge leeftijd. Bijna negentig procent van de jongeren drinkt alcohol voordat ze zestien zijn. Nee zeggen is lastig; al mijn vrienden drinken ook, is een veelgehoord credo. Daarnaast spelen de ouders een grote rol in het alcoholgebruik van hun kinderen; zij bieden zelf vaak het eerste drankje aan onder het mom, dat het verstandig is onder toezicht te leren omgaan met alcohol. Dit remt het gebruik van alcohol echter niet. Integendeel, ouders die hun kroost geen regels stellen en hen toestaan om thuis te drinken stimuleren alcoholgebruik.

PAS-onderzoek
In het onderzoek Preventie van Alcoholgebruik onder Scholieren (PAS) zijn meer dan 3000 jongeren (12 -15 jaar) en hun ouders drie jaar gevolgd. Onderzocht is of het beginnen met wekelijks drinken uitgesteld kan worden. Ouders die meedoen aan een PAS-project, krijgen op school informatie over de gevolgen van alcohol op jonge leeftijd. Ze worden aangemoedigd om regels te stellen; geen alcohol voor je zestiende. De eerstejaarsleerlingen volgen in de klas vier computerlessen van de e-learning module van het project De gezonde school en genotmiddelen (Trimbos-instituut). In de tweede klas volgt een korte herhalingsles.

De resultaten laten zien dat het alcoholgebruik van jongeren alleen uitgesteld kan worden als jongeren én hun ouders worden geïnformeerd over hoe en waarom jongeren geen alcohol zouden moeten drinken. Als alleen ouders of alleen hun kinderen hierover worden geïnformeerd, zoals dat nu vaak het geval is, dan heeft dat geen zin. Het is wel van belang te beginnen met PAS voordat het kind regelmatig drinkt; alleen dan heeft het effect. Jongeren moeten zelf overtuigd zijn dat alcohol slecht voor hen is en weten hoe ze nee kunnen zeggen. Dat lukt alleen als zij daarbij gesteund worden door ouders die regels stellen.

Hoewel het percentage jongeren van 12-14 jaar, dat wekelijks alcohol drinkt is afgenomen met 10%, er is nog steeds een aanzienlijk percentage jongeren dat wel alcohol drinkt. De gecombineerde voorlichting ouderavonden en lessen op school kan het alcoholgebruik onder jongeren uitstellen. Naast implementatie van deze interventie blijft een breder pakket van (overheids)maatregelen nodig.

Preventing Heavy Alcohol Use in Adolescents (PAS): Cluster Randomized Trial of a Parent and Student Intervention offered Separately and Simultaneously (Ina M. Koning, Wilma A.M. Vollebergh, Filip Smit, Jacqueline E.E. Verdurmen, Regina J.J.M. van den Eijnden, Tom F.M. ter Bogt, HÃ¥kan Stattin, Rutger C.M.E. Engels) verschijnt 11 september 2009 in het internationale wetenschappelijke tijdschrift ‘Addiction’.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen