CIZ betreurt mogelijke verwarring bij cliënten

Array

CIZNa uitzending Netwerk over spierziekte ALS
Op 10 september jl. besteedde het televisieprogramma Netwerk voor de tweede keer aandacht aan een client met de spierziekte ALS, die AWBZ-zorg ontvangt. Het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg), dat de beleidsregels AWBZ voor het ministerie van VWS uitvoert, betreurt de mogelijke verwarring die is ontstaan bij clienten, bij het zien van deze uitzending.

In zowel deze als de eerdere Netwerk-uitzending op 16 juni jl. wordt gesteld dat het CIZ de regels voor Palliatief Terminale Zorg (PTZ) te strikt hanteert. Echter, de behandelend arts verklaart dat de client een levensverwachting heeft van zes tot twaalf maanden. Hierdoor kan het CIZ geen indicatie PTZ afgeven, omdat de beleidsregels van VWS dit niet toelaten. Als uitvoeringsorgaan dient het CIZ de door VWS vastgestelde beleidregels uit te voeren. Palliatief Terminale Zorg wordt toegekend bij een levensverwachting van drie maanden of minder.

Behandelend arts
De behandelend arts heeft op 30 juli 2009 per brief verklaard dat de client op die datum een levensverwachting had van zes tot twaalf maanden. In dergelijke situaties neemt het CIZ het advies van de behandelend arts over. Het CIZ heeft contact opgenomen met de behandelend arts; deze blijft bij zijn eerdere verklaring voor wat betreft de levensverwachting van mevrouw.

Gezien de grote zorgbehoefte en de overbelaste thuissituatie, heeft de desbetreffende client een van de meest intensieve zorgzwaartepakketten ontvangen, gebaseerd op de complexiteit van haar ziektebeeld. Dit zorgzwaartepakket houdt in: dagbesteding, verzorging, verpleging en permanent toezicht in een instelling.

Thuis blijven wonen
De client heeft ervoor gekozen thuis te blijven wonen. In overleg met het zorgkantoor heeft zij haar zorgzwaartepakket omgezet in een persoonsgebonden budget. Het zorgzwaartepakket is gebaseerd op verblijf in een instelling. Wanneer dit wordt omgezet in een persoonsgebonden budget, dan is dit altijd lager dan het budget dat een instelling aan haar kan besteden. Dit is een consequentie van haar keuze.

Het is zeer begrijpelijk dat de client thuis wil blijven wonen. Het CIZ begrijpt ook heel goed dat zij een zware periode doormaakt. Dat geldt voor alle patienten in dergelijke, zware omstandigheden. De beleidsregels laten echter niet toe dat iemand, ongeacht de termijn, thuis palliatief terminale zorg kan ontvangen. De regelgeving voorziet hierin als de levensverwachting maximaal drie maanden is.

In de uitzending van Netwerk geeft ook het Prinses Beatrix Fonds commentaar op de zaak. Het Prinses Beatrix Fonds heeft hierover voorafgaand aan de uitzending geen contact gehad met het CIZ.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen