Nieuw onderzoek geeft aan dat 95% van de patiënten matige tot hevige pijn lijdt óndanks een jaar lang behandeling

EFICVolgonderzoek gedurende een jaar toont aan dat 19% het gevoel heeft dat de pijn is toegenomen

95% van de patienten lijdt matige tot hevige chronische pijn na een jaar behandelen[1] en slechts 12% krijgt sterke opioïden voorgeschreven. Dit blijkt uit het één jaar durende volgonderzoek dat gisteren op het EFIC-congres gepresenteerd werd. Het onderzoek maakt bekend dat meer
dan de helft van de patienten de pijn niet vermindert in de loop van een jaar
behandelen en dat bij 19% van de respondenten de pijn erger geworden is.
Ondanks het hoge percentage patienten dat pijn blijft houden gelooft 64% van de patienten dat zij de meest geschikte medicatie krijgen en gelooft 58% dat er alles aan wordt gedaan om hen te helpen.

Voor het zien van de Multimedia News Release:
http://www.prnewswire.com/mnr/mundipharma/39915/

Het nieuwe onderzoek, met de naam PainSTORY (Pain Study Tracking Ongoing Responses for a Year), is het eerste in zijn soort dat de impact van chronische pijn op de levens van patienten volgt gedurende de loop van een jaar en omvat 294 patienten in 13 Europese landen.

Medicatie

Met betrekking tot pijnstilling toont het onderzoek aan dat van alle patienten die deelnamen aan de studie 83% medicatie voorgeschreven krijgt voor hun pijn, maar dat 30% ook zijn toevlucht zoekt tot vrij verkrijgbare (over the counter, OTC) medicatie om de pijn te beheersen.
Ondanks het feit dat 95% van de patienten die een behandeling ondergaan matige tot hevige pijn lijdt, krijgt slechts 12% een behandeling met een sterk opioïd voorgeschreven, 25% een zwak opioïd en 43% wordt behandeld met een niet-opioïde analgeticum. Het onderzoek toont ook aan dat bij slechts 23% de pijnmedicatie in de loop van een jaar was aangepast naar een hogere dosis.

Bijwerkingen

Het onderzoek geeft aan dat bijna de helft van de patienten bijwerkingen van het gebruik van hun medicatie meldt, de meest voorkomende bijwerking is obstipatie[2], wat wordt ervaren door bijna de helft van de patienten, waarvan 49% behandeld wordt met opioïden. Hoewel ze zeer effectief zijn als pijnbestrijding, kunnen opioïden de oorzaak zijn van door opioïden geïnduceerde constipatie (OIC). Het onderzoek geeft aan dat 26% van de patienten die opioïden gebruiken hun toevlucht zoekt bij laxeermiddelen om hun obstipatie te verminderen, wat wel de symptomen vermindert, maar de oorzaak van het probleem niet aanpakt.

Alarmerend

In zijn toelichting op de onderzoeksresultaten zei dr Frank J.P.M. Huygen, anesthesioloog pijnspecialist van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam: “Dit onderzoek toont een alarmerend hoge prevalentie van ongecontroleerde chronische pijn in onze maatschappij. We moeten dit ernstige probleem op het gebied van de openbare gezondheidszorg als een urgente zaak behandelen. Patienten die pijn lijden hebben behoefte aan een uitgebreide evaluatie en beoordeling door professionele zorgverleners.

Geselecteerde patienten zullen baat hebben bij gecontroleerd onderzoek naar medicatie zoals opioïden om een optimaal niveau van pijnbestrijding te bereiken. Nieuwe ontwikkelingen maken het mogelijk om tegelijkertijd de ongewenste bijwerkingen van dit soort medicatie, zoals constipatie te voorkomen. Doel is te garanderen dat patienten de best mogelijke kwaliteit van leven kunnen ervaren.”

Het onderzoek biedt een aantal waardevolle inzichten in de ervaringen die patienten hebben met het behandelend team. Ondanks het hoge percentage patienten dat pijn bleef houden, nam het aantal patienten dat naar de dokter ging in de loop van een jaar af van 83% aan het begin van het onderzoek, tot 70% aan het einde. Aan het einde van het onderzoek had 58% lichamelijk onderzoek ondergaan, was 22% beoordeeld voor pijn aan de hand van een pijnschaal, was 19% doorgestuurd voor verder onderzoek en slechts 2% had in dat jaar regelmatig een pijnspecialist gezien.

Impact op kwaliteit van leven

Over het hele jaar gaf 44% van de patienten aan zich alleen te voelen in het bestrijden van hun pijn en tweederde van de patienten is angstig of depressief ten gevolge van de pijn. Bij 28% van de patienten is de pijn zo hevig dat ze aangeven dat ze soms willen sterven. Patienten geven aan dat ze zich gevangen voelen door een pijn die kan varieren in intensiteit, maar constant elk aspect van hun leven beïnvloedt.

In zijn commentaar op de bevindingen van het onderzoek zei Hans Kress, voorzitter van de European Federation of Chapters of the International Association for the Study of Pain: “Dit onderzoek geeft een uniek inzicht in de weg die patienten met pijn in heel Europa gaan. Het is ontstellend om te zien dat patienten na een jaar nog steeds vastzitten in een alsmaar doorgaande cirkel van pijn en dat een groot deel van hen de hoop lijkt te verliezen. Ik adviseer patienten nadrukkelijk met hun arts te gaan praten als ze chronische pijn hebben of als ze ongerust zijn over de
bijwerkingen, en niet in stilte te blijven lijden.”

[1] Behandeling is inclusief medicatie op recept, vrij verkrijgbare medicijnen en alternatieve middelen

[2] De term `constipatie’ omvat ook een opgeblazen gevoel, maagpijn en maagkrampen

Over het onderzoek

PainSTORY (Pain Study Tracking Ongoing Responses for a Year) is het eerste onderzoek in zijn soort dat patienten met chronische pijn een jaar lang volgt en diepgaand inzicht geeft in hoe pijn het dagelijks leven van patienten beïnvloedt, en in pijnbeheersing in 13 Europese landen.

Het PainSTORY-onderzoek werd uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksinstituut, Ipsos MORI, in samenwerking met onafhankelijke derden:

– European Federation of IASP Chapters

– World Institute of Pain

– OPEN Minds

Het onderzoek werd voorbereid in samenwerking met en
gesponsord door een onderzoeksbeurs van Mundipharma International Limited.

Methodologie

294 patienten lijdend aan niet-maligne (osteoartritis, rugpijn/lage rugpijn, osteoporose, neuropathische pijn, gecombineerde pijn, andere langdurige pijn), chronische pijn (d.w.z. langer dan drie maanden) met een score van >5-10 op een pijnschaal op het moment van de inclusie (waarbij 0 = geen pijn en 10 = de ergst denkbare vorm van pijn) hebben aan het volledige onderzoek meegedaan. Tijdens de evaluatie werden de pijn geevalueerd als mild (1-3), matig (4-7) of ernstig (8-10). De respondenten zijn 12 maanden gevolgd en het onderzoek werd gedaan in 13 landen, verdeeld over Europa: Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Italie, Spanje, Ierland, Belgie, Zweden, Denemarken, Finland, Nederland en Noorwegen, door een onafhankelijk onderzoeksinstituut, Ipsos MORI.

Het onderzoek bestond uit vier series van kwalitatieve interviews tussen april 2008 en mei 2009. In de periodes tussen deze vier series werden aan de patienten materialen toegestuurd, zoals dagboeken en ‘levensboeken’, om aanvullend informatie te verzamelen. Vergelijkingen tussen de uitgangssituatie en de achtereenvolgende resultaten van de interviewseries lieten zien hoe de invloed van pijn en de pijnbeheersing in de loop van een jaar veranderen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen