Dr. Rogier Hintzen benoemd tot hoogleraar multiple sclerose

Array

rogier hintzenNeuroloog en immunoloog dr. Rogier Hintzen is door de Stichting MS Research per augustus 2009 benoemd tot bijzonder hoogleraar in de Neurologie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. De leerstoel richt zich op de ziekte multiple sclerose (MS). De benoeming geldt voor een periode van vier jaar.

Hintzen is sinds tien jaar werkzaam als neuroloog aan het Erasmus Medisch Centrum, waar hij diverse onderzoeksprojecten op het gebied van MS begeleidt. Hij is initiatiefnemer en hoofd van het MS centrum ErasMS, dat sinds de oprichting in 2002 financieel gesteund wordt door de Stichting MS Research. Hintzen vervult een voortrekkersrol en is intensief betrokken bij diverse internationale studies op het gebied van MS. Het onderzoek van de neuroloog richt zich op MS bij kinderen, erfelijkheid, omgevingsfactoren (o.a. de invloed van vitamine D en virussen) en diversiteit van de vormen van MS.

Over het ontstaan en het beloop van MS is weinig bekend. Genezing is tot op heden niet mogelijk. De huidige medicatie onderdrukt alleen de symptomen en is bovendien voor een groot deel van de patienten ongeschikt.
Een van de speerpunten van de bijzondere leerstoel van Hintzen is het biomarker-onderzoek. Biomarkers zijn lichaamseigen factoren die kunnen helpen voorspellingen te doen over het klinische beeld van MS. Hintzen hoopt met dit wetenschappelijk MS-onderzoek niet alleen meer te kunnen ontdekken over het ontstaan van MS, maar ook inzicht te krijgen in de verschillende vormen en het beloop van de ziekte.

Stichting MS Research
De Stichting MS Research financiert en stimuleert wetenschappelijk onderzoek naar MS. Haar doelstelling is het opsporen van oorzaken van MS en het ontwikkelen van effectieve behandelwijzen. Het uiteindelijk streven is gericht op een wereld zonder MS. Ook informeert de Stichting over wetenschappelijke, medische en maatschappelijke aspecten van MS.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen