Kleine haarballen maken eten gezonder

Array

professor1NWO-onderzoeker slaagt erin enzymen stevig in te pakken

NWO-onderzoeker Saskia Lindhoud heeft een nieuwe manier ontdekt om enzymen in te pakken. Zij zorgde dat geladen polymeren als het ware een haarbal om de enzymen heen vormden. Deze manier van inpakken zorgt ervoor dat de enzymen veel beter bruikbaar zijn. Zo kun je gezonde, maar vieze enzymen zo inpakken dat je ze niet proeft, maar wel uitgepakt worden in de maag. Saskia Lindhoud promoveert op 16 september aan de Wageningen Universiteit.

Enzymen zijn moleculen die specifieke chemische reacties in gang kunnen zetten. Ze zorgen voor de smaak van bier, de werking van wasmiddel en onze spijsvertering. Om enzymen goed te kunnen gebruiken, is het echter belangrijk om te zorgen dat ze niet te vroeg of te laat chemische reacties in gang zetten. Deze moleculen zijn namelijk nogal gevoelig voor veranderingen in hun omgeving, zoals temperatuursschommelingen en veranderingen in de zoutconcentratie of de pH. Om de enzymen te beschermen kun je ze inpakken. Lindhoud ontdekte een nieuwe manier om dit goed te doen.

Harige balletjes
Voor het inpakken gebruikte Lindhoud polyelectrolyt complex micellen. Deze bestaan uit tenminste twee soorten moleculen die een tegengestelde lading hebben en waarvan er tenminste één een geladen en ongeladen helft heeft (diblok copolymeer). Wanneer deze moleculen met elkaar worden gemengd, dan vormen de tegengesteld geladen gedeelten van de moleculen een complex omdat plus en min elkaar aantrekken. Het ongeladen gedeelte van de moleculen wil niet in de kern zitten en steekt naar buiten. Zo ontstaan vanzelf een soort bolletjes met haren aan de buitenkant.

Omdat enzymen ook ladingen hebben, kunnen ze op deze manier ingepakt worden. Maar deeltjes die bestaan uit alleen enzymen en diblok copolymeren zijn niet zo stevig. Lindhoud verving een gedeelte van de enzymen door een polymeer met dezelfde lading als het enzym, dit zorgde ervoor dat de deeltjes nog stabieler en steviger werden. Lindhoud ontdekte bovendien dat de enzymen zich niet zo prettig voelen in de kern van het deeltje, maar juist graag op het grensvlak van de kern zitten. Het toevoegen van de polymeren met een gelijke lading vergrootte dit grensvlak.

Het voordeel van de door Lindhoud ingepakte enzymen, is dat ze ook weer gemakkelijk uitgepakt kunnen worden. Dit is essentieel om de enzymen goed te kunnen gebruiken in industriele toepassingen. Het onderzoek van Lindhoud kan dus nieuwe toepassingen van enzymen mogelijk maken, en niet alleen om wasmiddel te verbeteren. Eén van de mogelijke toepassingen is namelijk een gericht toediening van medicijnen.

Saskia Lindhoud voerde haar onderzoek uit met een TOP-subsidie van NWO-gebied Chemische Wetenschappen. Inmiddels voert zij een post-doc uit aan de University of Bath

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen