Symposium ‘Nutrition and Cancer’

0
214

Symposium ‘Nutrition and Cancer’; minder kanker en betere behandelresultaten door gezonde voeding?
Welke rol speelt voeding bij preventie en behandeling van kanker? Leidt gezond(er) eten tot een minder grote kans op kanker? En zorgt goede voeding bij patienten met kanker voor betere behandelingsresultaten? Deze vragen staan centraal tijdens het wetenschappelijk symposium ‘Nutrition and Cancer’, georganiseerd door VUmc Cancer Center Amsterdam, op vrijdag 25 september. Topsprekers uit binnen- en buitenland, o.a. Sharon Ross, oud-minister Cees Veerman en commercieel directeur AH Albert Voogd, trappen op deze manier de ‘Food for Life’ dagen af, waarin het om gezonde voeding, lifestyle en kanker draait.

kanker en voedingDat er een verband is tussen voeding en kanker is al heel lang bekend,’ stelt Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit en dagvoorzitter van het symposium. ‘Zo blijkt dat kanker in eenderde van de gevallen veroorzaakt wordt door ongezonde voeding.’ Ook Jacqueline Langius,  dietist-onderzoeker in VUmc op het gebied van voeding en kanker, benadrukt het belang: ‘Goede voeding is belangrijk in het voorkomen van kanker. Daar komt bij dat als mensen kanker hebben, het cruciaal is om al in een zo vroeg mogelijk stadium te zorgen voor voldoende energie en voedingsstoffen om de behandeling zo goed mogelijk te doorstaan. De kanker vergt immers veel van het lichaam en een optimale conditie zorgt voor een betere prognose en kwaliteit van leven.’ Dus wat is nu precies de rol van voeding bij kanker? En hoe onderscheiden we de “harde” wetenschappelijke feiten over voeding en kanker van halve waarheden en hele onwaarheden?

Professor Bob Pinedo, emeritus hoogleraar oncologie van VU medisch centrum, zal het dagvoorzitterschap met Jaap Seidell delen. Sprekers als dr Sharon Ross van het National Cancer Institute in de Verenigde Staten, Albert Voogd (commercieel directeur Albert Heijn), professor Cees Veerman (Universiteit Wageningen en voormalig minister van landbouw, natuur en voedselkwaliteit), amb.Terry Dornbusch (voormalig ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland) en professor Ellen Kampman (Universiteit Wageningen) bekijken de vragen over de rol van voeding bij preventie en behandeling van kanker vanuit hun eigen expertise en ervaringen.

‘Nutrition and Cancer’ is bedoeld voor professionals, die verantwoordelijk zijn of bijdragen aan de behandeling van patienten met kanker. Als medisch specialist, huisarts, dietist, voedingsdeskundige, verpleegkundige of als onderzoeker met interesse in de relatie tussen voeding en kanker.

Deelname aan het symposium is gratis, mits vooraf aangemeld via www.vumc.nl/foodforlife. Daar vindt u ook het complete programma van de dag. Het symposium zal bij de firma Vezet Groente & gemak in Warmenhuizen (bij Alkmaar) plaatsvinden. Gratis vervoer van en naar de symposiumlocatie is beschikbaar vanaf VU medisch centrum in Amsterdam en NS Station Alkmaar.

Vorig artikelMeer informatie vitamine D gewenst
Volgend artikelPatiënte in laatste levensfase zonder terminale zorg – Kamervragen
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.