Nederlandse aidsbezuinigingen bedreigen 120.000 mensenlevens

aidsIn 2010 zal Nederland volgens de rijksbegroting 30% minder bijdragen aan het Global Fund, de grootste, wereldwijde financier van aidsbehandelingen in ontwikkelingslanden. In plaats van de eerder toegezegde 90 miljoen verlaagt Nederland zijn bijdrage naar 62 miljoen. Dit betekent dat 120.000 mensen verstoken blijven van hiv-remmers. Dit is desastreus omdat deze mensen dood zullen gaan terwijl ze eerder uitzicht hadden op een lang leven. Het Aids Fonds en STOP AIDS NOW! zijn geschokt door de omvang van de bezuinigingen op aidsbestrijding. Ze zijn buiten proporties vergeleken met andere bezuinigingen. Bovendien is het verbazingwekkend dat er juist wordt bezuinigd op n van de meest effectieve, internationale hulpverleningsorganisaties.

Enorme impact
Ruim drie miljoen mensen in ontwikkelingslanden moeten levenslang dagelijks hiv-remmers slikken zodat zij geen aids krijgen. Dankzij de steun van het Global Fund hebben zij toegang tot deze medicijnen, die zij zelf niet kunnen betalen. Als die steun wegvalt, gaan mensen dood. Op de lange termijn heeft dit grote gevolgen voor de ontwikkeling van deze landen. De werkende bevolking valt weg en kinderen gaan niet naar school omdat zij de kost moeten verdienen. Als we nu niet onze verantwoordelijkheid nemen, is de tol die we later als lid van de wereldgemeenschap betalen, onnoemlijk hoog.

Levensreddende, effectieve aanpak
Het Global Fund bindt sinds 2001 effectief de strijd aan met de drie grootste levensbedreigende ziekten wereldwijd: hiv/aids, tuberculose en malaria. Deze strijd staat en valt met de donaties die zij krijgen van westerse landen. Het fonds zorgt ervoor dat overheden, de private sector en maatschappelijke organisaties samenwerken binnen hun land. Samen beschermen ze grote groepen mensen tegen aids. Op langere termijn kunnen ontwikkelingslanden dan zelfstandig hiv en aids bestrijden. Het is onbegrijpelijk dat er een onevenredig grote streep door de rekening van het Global Fund gaat. Haar aanpak is uitermate effectief en sluit juist goed aan bij de visie van minister Koenders op moderne ontwikkelingssamenwerking.

Slimme investering
Politici en economen zijn het over n ding eens: de huidige economische crisis vraagt om slimme investeringen. Met het juiste beleid en voldoende financiering ligt een wereld zonder aids binnen handbereik. Dit hebben de ongelooflijke successen in de strijd tegen aids de afgelopen jaren bewezen.
Aidsbestrijding, zeker zoals het Global Fund het aanpakt, is volgens STOP AIDS NOW! en Aids Fonds een slimme investering. Als we nu afbreken wat we hebben opgebouwd, zijn alle eerdere investeringen voor niets geweest.

Bron: Aidsfonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen