RIVM start landelijk onderzoek naar gezondheid en leefstijl

Array

gezondheidOm gezondheidsproblemen van Nederlanders in kaart te brengen start het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vanaf deze maand een omvangrijk onderzoek naar leefstijl en gezondheid. Verspreid over vijftien gemeenten ontvangen ruim 20.000 Nederlanders een uitnodiging om mee te werken aan het landelijk onderzoek ‘NL de Maat’.

Het doel van ‘NL de Maat’ is representatieve gegevens te verzamelen om het gezondheidsbeleid en daarmee de gezondheidszorg en -voorlichting in Nederland te verbeteren. Te denken valt aan gerichte initiatieven op het gebied van overgewicht, verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk en diabetes. Het onderzoek is opgezet in samenwerking met het Julius Centrum (UMC Utrecht) en wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Voor het onderzoek is een steekproef getrokken onder de Nederlandse bevolking van 18 tot 70 jaar. In totaal worden ruim 20.000 Nederlanders uitgenodigd, verspreid over vijftien gemeenten. Deelnemers vullen thuis een vragenlijst in en doen mee aan een lichamelijk onderzoek in hun woonplaats. In de verschillende gemeenten wordt nauw samengewerkt met de regionale GGD’en. Op de onderzoekslocaties worden bloeddruk, lengte, gewicht en middel- en heupomtrek gemeten. Ook wordt bloed afgenomen om het cholesterol- en suikergehalte te bepalen. Alle deelnemers ontvangen na afloop van het onderzoek hun persoonlijke uitslagen. NL de Maat loopt door tot het najaar van 2010.

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen