Belang van kleine lymfklieruitzaaiingen bij borstkankerprognose

Array

borstkankerKankercellen zaaien het eerste uit naar de schildwachtklier. Deze lymfklier wordt erg uitgebreid onderzocht, waardoor er de laatste jaren steeds vaker hele kleine uitzaaiingen worden gevonden. Het belang van deze kleine uitzaaiingen op de prognose was echter onbekend, waardoor ook de optimale behandeling van deze patienten onzeker was. Carolien van Deurzen laat in haar proefschrift zien dat ook kleine uitzaaiingen in de schildwachtklier regelmatig gepaard gaan met verdere uitzaaiingen in de oksellymfklieren.

Het bleek niet mogelijk een subgroep van patienten te selecteren met kleine schildwachtklieruitzaaiingen zonder uitzaaiingen in de overige lymfklieren in de oksel, zodat ook bij deze patienten een aanvullende operatie om de oksellymfklieren te verwijderen overweging verdient. Dit geldt echter niet voor patienten met een voorstadium van borstkanker (het zogenaamde ductaal carcinoma in situ).

Verder bleken kleine uitzaaiingen in de schildwachtklier een negatieve invloed te hebben op de prognose van borstkankerpatienten, waarbij aanvullende chemo- en/of hormonale therapie overwogen moet worden.
08-10-2009, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Carolien van Deurzen, Geneeskunde
Proefschrift: Low volume metastases in breast cancer sentinel nodes: A diagnostic and therapeutic challenge
Promotor 1: Prof.dr. P.J.van Diest
Promotor 2: Prof.dr. V.C.G. Tjan-Heijnen
Copromotor 1: Dr. C.A. Seldenrijk

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen