Menselijk falen meest voorkomende oorzaak onbedoelde gebeurtenissen op Spoedeisende Hulp

Array

pleistersAls op de Spoedeisende Hulp onbedoeld de veiligheid van de patient in het gedrang komt, is bij zestig procent van de oorzaken sprake van menselijk falen. Dit blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL en EMGO+ van VUmc in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Emergency Medicine.

Op de Spoedeisende Hulp in ziekenhuizen loopt een substantieel aantal patienten onbedoelde schade op door de zorg. Een kwart van deze gebeurtenissen betreft haperingen in de samenwerking tussen de Spoedeisende Hulp en andere ziekenhuisafdelingen, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL en EMGO+. De meeste basisoorzaken blijken te liggen bij menselijk falen (60%), gevolgd door organisatorische (25%) en technische (11%) oorzaken. Bijna de helft van alle oorzaken is toe te schrijven aan afdelingen buiten de Spoedeisende Hulp, zoals het laboratorium. De bevindingen van de onderzoekers kunnen richting geven aan onderzoek en interventies om de patientveiligheid te verbeteren.

Meldingen
Het onderzoek is verricht op de Spoedeisende Hulp in tien Nederlandse ziekenhuizen gedurende een periode van acht tot veertien weken. Medewerkers op de afdelingen werd gevraagd onbedoelde gebeurtenissen te melden, welke werden gedefinieerd als alle onbedoelde incidenten die de patient hebben geschaad of zouden kunnen schaden. Meldingen van onbedoelde gebeurtenissen zijn internationaal relevant voor zorgverleners en beleidsmakers in de spoedzorg, als middel om de veiligheid in kaart te brengen en te kunnen verbeteren. In totaal werden 522 onbedoelde gebeurtenissen gerapporteerd, waarvan meer dan de helft consequenties had voor de patient.

Veiligheidsprogramma
Mede op basis van recente patientveiligheidsonderzoeken loopt sinds januari 2008 in de ziekenhuizen in Nederland het veiligheidsprogramma ‘Voorkom schade, werk veilig’. Het programma is geïnitieerd door de brancheorganisaties van verpleegkundigen, medisch specialisten en ziekenhuizen. Onderdeel van dit programma is het melden van onbedoelde gebeurtenissen (Veilig Incident Melden). Tevens zijn tien inhoudelijke thema’s vastgesteld waarop veel winst te behalen is bij het terugdringen van onbedoelde vermijdbare schade in ziekenhuizen, waaronder vroege herkenning en behandeling van de vitaal bedreigde patient, medicatieverificatie en verwisseling van en bij patienten.

Bron: NIVEL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen