Zeven doden door doseerfouten met Methotrexaat

Array

methotrexaatSinds 2007 zijn dertien mensen het slachtoffer geworden van het medicijn methotrexaat omdat dit verkeerd was voorgeschreven. Daarvan zijn er zeven overleden. Dat zegt de brancheorganisatie KNMP in een reactie op de dood van een Utrechtse vrouw eerder dit jaar vanwege een doseerfout met methotrexaat. De KNMP trekt aan de bel na de dood van een Utrechtse vrouw door een verkeerde dosering. Die was haar voorgeschreven door een apotheker, die voor zijn blunder voor de rechter moet komen.

Als artsen bij het voorschrijven van methotrexaat voortaan de reden van voorschrijven, bijvoorbeeld reuma, op het recept vermelden, kan dat volgens de apothekersorganisatie ernstige doseerfouten voorkomen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vindt dat de betrokken apotheker in dit geval zo blunderde dat hij voor de medische tuchtrechter wordt gebracht, bevestigde een woordvoerder van de IGZ zaterdag.

Het geneesmiddel methotrexaat, ook wel MTX genoemd, wordt gebruikt als ontstekingsremmer en onderdrukker van het menselijk afweersysteem. Het wordt in een lage dosering voorgeschreven bij aandoeningen als reuma, astma, de ziekte van Crohn en psoriasis.

Kanker

In een hogere dosering wordt het ook gebruikt om de groei van sommige tumoren bij kanker te remmen. Methotrexaat is verkrijgbaar als tabletten en injecties. In ziekenhuizen wordt het vaak via een infuus toegediend.

Bijwerkingen
Nadeel van het middel – een foliumzuurantagonist.- is dat het niet alleen de aanmaak van nieuwe kankercellen remt, maar ook die van gezonde cellen. Daardoor zijn de bijwerkingen vaak op plekken waar de cellen zich delen, zoals maag, huid, bloed en haar.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Zeven doden door doseerfouten met Methotrexaat"

  1. dat er veel mis kan gaan weet ik als geen ander. 2 jaar geleden moest ik accuut stoppen met MTX vanwege darmbloedingen. ik gebruikte de MTX al enkele jaren voor mijn psoriasis en toen bleek dat mijn stollingsfactor ineens veel te laag was. alle specialisten die ik in die tijd bezocht waarschuwden me maar helaas toen pas.
    het heeft een jaar geduurd voordat mijn bloed weer een beetje op peil was. toen kreeg ik Raptiva (ondertussen van de markt gehaald i.v.m. doden), 8 v.d. 12 weken gebruikt >> gevolg: reuma en erg extreme aanvallen van mijn psoriasis. na een jaar Myfortic gekregen dat ik opbouwend moest innemen i.v.m. hevige reacties. 5 weken gebruikt gevolg >> fibromyalgie!! en nu aan de fumaarzuur (in europa van de markt gehaald als antischimmelmiddel i.v.m. allergische reacties)
    dit alles heeft me wantrouwend gemaakt t.a.v. medici en pharmaceutische industrie. in deze wereld gaan miljarden om en zij die daardoor macht verworven hebben zullen ten allen koste voorkomen dat zij een minder goede toekomst tegemoet gaan.
    groet

Comments are closed.

Recente artikelen