GEZOND 100 WORDEN?

emaildokterDe Emaildokter, al meer dan 25 jaar huisarts en nog steeds bevlogen. We hebben even op zijn column moeten wachten maar vandaag heeft Robert Mol weer een mooie column met tips voor mensen die van plan zijn om oud te worden.

GEZOND 100 WORDEN?
Voor u is er een bijzonder aardig boek “Het geheim van langer leven” van schrijver en onderzoeker Dan Buettner verschenen o.a. bij www.nationalgeographic.nl/shop.

Hij vond tijdens zijn vele reizen vier blauwe zones (www.bluezones.com) waar hoge percentages van de bevolking een verbluffend lange levensduur hebben. Zodoende sprak hij vele eeuwelingen (superbejaarden) in Sardinie (Italie), Okinawa (Japan), Loma Linda (Californie) en het schiereiland Nicoya (Costa Rica). Het geheim van deze mensen zit niet in pillen slikken of andere medische bemoeizucht. Het zit in het alledaagse dat ze doen. Uiteraard de bekende gezonde voeding van noten, peulvruchten, weinig vlees, en veel fruit en groenten. Zes glazen water per dag en één of twee glaasjes rode wijn kan volgens hen geen kwaad en eten tot je voor 80% “vol” zit is ook een aardige om te onthouden. Opscheppen van eten op kleine borden in de keuken helpt hierbij. Dus weg met die pannen op tafel. “Eten doet leven”, zei een behoorlijk krasse 100-plusser uit Costa Rica, liefst met mijn familie. Een in alle gebieden zeer belangrijk onderwerp. Iedereen gaf aan dat zinvol blijven leven de basis is voor gezond ouder worden. Kinderen, kleinkinderen, werk, hobby, het maakt niets uit. Velen woonden dichtbij hun kinderen. Zou voor ons land ook best wel wat meer gepropageerd mogen worden. In Californie werkte een kwieke 93-jarige hartchirurg nog steeds als eerste of tweede assistent bij grote operaties. Opent de vraag naar waarom allemaal met pensioen na 65. Velen deden aan frequent ontstressen (middagslaapje, tijd nemen voor yoga, e.d.). Ze creeerden een “eiland in de tijd”. De meesten hadden een geloof en hoorden bij een spirituele gemeenschap. Volgens mij kan dit ook door lid te zijn van een sportclub. Lachen en een positieve blik op “goedemorgen, nieuwe dag” was voor veel van de 100-plussers meer dan normaal. En minimaal 30 minuten per dag actief lopen eveneens. Ik gaf jaren geleden mijn 80-plussers al de suggestie om een badpak te kopen en te gaan zwemmen. Velen kwamen terug met de vraag “waarom heeft u dit niet 5 jaar eerder gezegd?”

Al met al veel open deuren, maar toch? Ik denk dat we best wat meer stil kunnen staan bij gewoon weer eens back to normal. Dus de huidige jonge generatie lekker gezond en gezellig naar de 100 loodsen. Feitelijk veel uitdagender dan recepten schrijven. Prof. Dr. Hans Becker (www.humanitas.nu) propageert dit al jaren in zijn huizen vol gezellig leven, waar de woongemeenschap elkaar gezond ouder maakt. Hij bevestigt hiermee het boek over de gezonde eeuwelingen van auteur Buetnerr. Mijn schoonmoeder, wonend in zo’n huis, gaf het deze week zo mooi weer toen we haar belden om zondag even thee te komen drinken. “Dat komt mij slecht uit, want dan moet ik naar de gemeenschappelijke bingo.” Drie jaar geleden, toen ze zat weg te schrompelen in een vervallen benedenhuisje, was dat wel anders.

De blauwe gebieden
De blauwe gebieden
Buettner, D.

Emaildokter

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen