Huisartsenposten & SEH: wel flirten, maar trouwen is er niet bij

trouwpartijLaat de eerstelijn doen wat eerstelijnsspoedzorg is en laat de tweedelijn doen wat tweede lijnswerk is. Met deze uitspraak startte huisarts Marcus Kruyswijk (zie ook het bericht hierboven) het debat over de integratie van huisartsenposten (HAP’s) en Spoedeisende Hulpafdelingen (SEH’s), dat op vele plekken tijdens het congres Recente Ontwikkelingen in de Spoedzorg werd gevoerd.

Overheerste in vorige jaar de financiele problematiek het debat, nu ging het om cultuurverschillen. De metafoor van het kiezen van een sexuele partner kwam in het debat steeds weer naar voren.  Kruyswijk zelf vertelde dat in Amsterdam de HAP en SEH in 2003 verliefd op elkaar werden, in 2005 zich gingen verloven maar dat het huwelijk inmiddels is uitgesteld. Andere congresdeelnemers spraken over scharrelen, vrijages, LAT relaties, verstandshuwelijken en scheidingen.

Als vader zag ik zelf overeenkomsten met mijn drie opgroeiende kinderen voor wie partnerkeuze ook hoog op de agenda staat. Ik hoop maar dat de spoedzorgsector de tijd krijgt om zich rustig (in vakjargon: evolutionair innoverend) voor te bereiden op die integratie en niet door economische overwegingen wordt gedwongen tot een overhaast verstandshuwelijk.

De inleidingen van Marcus Kruyswijk en Loek Leenen en andere inleiders op het boeiende, veelzijdige congres dat onder leiding stond van Juliusdocent dr. Henk van der Steeg, treft u aan op www.integratedcare.nl/nascholing/presentatiescolleges/presentaties-ed-van–congressen/index.php.

Noteer alvast de datum van het tiende spoedzorgcongres op vrijdag 17 september 2010.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen