“Vele spoedeisende hulpafdelingen kunnen gesloten worden”

Array

gesloten deurHet aantal huisartsenposten bedraagt op dit moment 129. Dat kunnen er niet minder worden. Anders wordt de reistijd voor patienten te lang en de voorziening voor de daar werkende huisartsen te groot en te anoniem. Woorden van deze strekking sprak de Amsterdamse huisarts Marcus Kruyswijk, die bestuurslid is van de Vereniging Huisartsenposten. Hij deed dat op het congres Recente Ontwikkelingen in de Spoedzorg dat het Julius Centrum op vrijdag 18 september organiseerde.

De Utrechtse traumatoloog en UMC Utrecht hoogleraar Loek Leenen pleitte voor concentratie van de Spoedeisende Hulpafdelingen van ziekenhuizen. Één grote SEH met meer dan 100.000 bezoeken per jaar is optimaal. Dat blijkt uit internationale cijfers. In Nederland hebben de meeste ziekenhuizen veel minder bezoeken.

In het beleidsdebat en in workshops kreeg Leenen steun voor de bepleite concentratie maar vond men het teruggaan naar slechts elf SEH’s te ver gaan: Dat pikt de Nederlandse bevolking niet, als men meer dan een half uur moet reizen naar de SEH. Andere opties betroffen het sluiten van zestig SEH’s in de nacht als het minder druk is. Want dan is te organiseren dat specialisten niet meer van huis worden opgeroepen,  maar er altijd één chirurg, internist of gynaecoloog aanwezig is.

Ook kwam de gedachte naar voren dat ziekenhuizen óf kiezen voor acute obstetrie of voor een 24 uur open SEH. Tot zover dit bericht.

De inleidingen van Marcus Kruyswijk en Loek Leenen en andere inleiders op het boeiende, veelzijdige congres dat onder leiding stond van Juliusdocent dr. Henk van der Steeg, treft u  aan op  http://www.integratedcare.nl/nascholing/presentatiescolleges/presentaties-ed-van–congressen/index.php

Noteer alvast de datum van het tiende spoedzorgcongres op vrijdag 17 september 2010.

Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "“Vele spoedeisende hulpafdelingen kunnen gesloten worden”"

  1. Even het standpunt uit 2008 van de NVSHA toevoegen…

    Het standpunt van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) is dat het te vroeg is om de acute zorg te concentreren. Het lijkt de NVSHA verstandiger om eerst de kwaliteit van zorg te verbeteren zoals die nu in de ziekenhuizen wordt gegeven.

    Of in de woorden van de NVSHA voorzitter Harm Van de Pas: “Nu concentreren lijkt me een brug te ver. Belangrijker is eerst te kijken wat het basisniveau is van de zorg die wij als spoedeisendehulpartsen moeten kunnen bieden.”

Comments are closed.

Recente artikelen