Verloskundige spoedzorg in Nederland is een ramp

Array

Een gewoon Nederlandse ziekenhuis heeft jaarlijks zo’n 2000 verlossingen. De helft daarvan zijn geplande sectio’s en vallen buiten de spoedzorg. De andere 1000 vallen daar wel onder. Ongeveer 500 tot 600 komen binnen buiten kantoortijd:’s avonds, ’s nachts of in het weekeinde. Dat wil zeggen dat elk ziekenhuis één tot twee spoedbevallingen heeft per nacht of avond.

Dat is te weinig om een team van drie specialisten één gynaecoloog, één anaesthesist en één kinderarts) in de lucht te houden. Want die hebben niet genoeg te doen. Bovendien zijn de arbeidskosten van zo’n team te hoog voor een gewoon ziekenhuis. Dat leidt ertoe dat voor elke spoedbevalling het team van huis moet komen.

Soms leidt dit tot uren vertraging voordat de drie genoemde specialisten samen de sectio of kunstverlossing uitvoeren. Die vertraging leidt ertoe dat dagelijks in Nederland twee baby’s onnodig sterven bij de geboorte. Het gevolg is dat in Europese statistieken van perinatale sterfte van pasgeborenen en moeders Nederland onderaan bungelt.

Woorden van deze strekking sprak Hein Bruijnse. Hij is hoogleraar gynaecologie en verloskunde te Utrecht. Hij deed zijn uitspraak in een workshop over acute obstetrie tijdens het congres Recente Ontwikkelingen in de Spoedzorg dat het Julius Centrum op vrijdag 18 september organiseerde en waaraan 280 personen deelnamen.

Bruijnse noemde als oplossing om de hoge perinatale sterfte tegen te gaan het concentreren van de verloskundige zorg in ziekenhuizen met minimaal 7000 verlossingen per jaar. Dat is het beleid in landen als Portugal en Engeland. Dan heeft een team van specialisten genoeg te doen om continu aanwezig te zijn en is snelle hulpverlening mogelijk.

De flamboyante Hein Bruijnse noemde de situatie in Nederland een ramp: Als er dagelijks in zwembaden twee zuigelingen onnodig zouden verdrinken, zouden De Telegraaf en het parlement onmiddellijk maatregelen eisen. En dit blijft maar doorgaan. Het moet uit te leggen zijn aan aanstaande moeders, dat zij voor de veiligheid van hun kind en hunzelf  wat langer in de ambulance of eigen auto moeten reizen voor de spoedverlossing.

De Power Point Presentatie van de meeste  inleiders (Bruijnse had geen Power Points)  op het boeiende, veelzijdige congres dat onder leiding stond van Juliusdocent dr. Henk van der Steeg, treft u aan op  www.integratedcare.nl/nascholing/presentatiescolleges/presentaties-ed-van–congressen/index.php

Noteer alvast de datum van het tiende spoedzorgcongres op vrijdag 17 september 2010.

Bron: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Verloskundige spoedzorg in Nederland is een ramp"

  1. Antwoorden op kamervragen van Langkamp over het bericht over verloskundige spoedzorg op MedicalFacts | Medicalfacts

    […] Kamerlid Langkamp (SP) had vragen in de kamer gesteld naar aanleiding van ons bericht over de verloskundige spoedzorg in Nederland. De flamboyante Hein Bruijnse noemde de situatie in Nederland een ramp: Als er […]

Comments are closed.

Recente artikelen