Online behandeling voor jongeren met seksueel trauma vanaf nu landelijk beschikbaar

Array

therapie op je eigen bankJonge slachtoffers van seksueel geweld uit heel Nederland kunnen vanaf vandaag een effectieve traumabehandeling volgen via internet. De behandeling wordt geheel vergoed door alle zorgverzekeringen. De ontwikkeling ervan is een initiatief van de Rutgers Nisso Groep, kenniscentrum seksualiteit, in samenwerking met Interapy en de Universiteit van Amsterdam (UvA). De behandeling heeft geen wachtlijst en wordt uitgevoerd door speciaal getrainde psychologen van Interapy en Fier Fryslân.

Seksueel geweld onder jongeren
Een aantal jaar geleden sloeg de Rutgers Nisso Groep alarm: uit het onderzoek Seks onder je 25e bleek dat 20 % van de meisjes en 4 % van de jongens te maken had met seksuele dwang. De studie Seksuele Gezondheid in Nederland uit 2009 laat zien dat het om serieuze zaken gaat: 7 % van de meisjes tussen de 15 en 25 jaar ooit is verkracht.
Ernstige psychische klachten
Jongeren die slachtoffer zijn van seksueel geweld krijgen vaak ernstige psychische klachten, zoals posttraumatische stress, depressie en secundaire problemen zoals schooluitval, alcohol- en drugsmisbruik.

Lange wachtlijsten
De Rutgers Nisso Groep stelde vast dat adequate hulp voor jonge slachtoffers van seksueel geweld op veel plaatsen in Nederland niet beschikbaar is. Gespecialiseerde instellingen hebben vaak lange wachtlijsten. Bijna 40 % van de jongeren wacht langer op behandeling dan de – door de overheid gehanteerde – Treeknorm van 14 weken.Wachttijden van een half jaar zijn geen uitzondering.

Behandeling gewenst
Samen met een brede groep specialisten van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht, en het Academisch Medisch Centrum Amsterdam hebben de Rutgers Nisso Groep, de UvA en Interapy een speciale online behandeling ontwikkeld voor jonge slachtoffers van seksueel geweld. Het project werd financieel mogelijk gemaakt door het Innovatiefonds Zorgverzekeraars en de stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving.

Resultaten
Uit onderzoek blijkt dat de online behandeling zeer effectief is: 72 % van behandelde seksueel getraumatiseerde jongeren tussen de 14 en de 25 jaar raakte ermee van hun klachten af. Ze voelden zich na de behandeling bovendien sterker.

Vergoed door zorgverzekering
De online behandeling is vanaf vandaag landelijk beschikbaar, duurt 12 weken en wordt uitgevoerd door speciaal getrainde psychologen van Interapy en Fier Fryslân. De behandeling wordt vergoed in het basispakket van elke zorgverzekering en kent geen wachtlijst. Jongeren die seksueel bedreigd, aangerand of verkracht zijn kunnen informatie over de online behandeling vinden op www.interapy.nl.

Rutgers Nisso Groep, kenniscentrum seksualiteit, doet wetenschappelijk onderzoek en ontwikkelt praktisch toepasbare diensten en producten. Een van de aandachtsgebieden van de Rutgers Nisso Groep is seksueel geweld en seksuele intimidatie. Rutgers Nisso Groep ontwikkelt lespakketten, trainingen, websites, boeken en brochures. Door het verzamelen en verspreiden van kennis op het gebied van seksualiteit, levert de
organisatie een bijdrage aan betere voorlichting, preventie, hulpverlening en beleid.

De Universiteit van Amsterdam (UVA)
De Afdeling Klinische Psychologie van de Universiteit van Amsterdam heeft een traditie in klinisch therapieonderzoek. In dergelijk onderzoek wordt onderzocht wat de meest effectieve behandelingen zijn om specifieke psychische klachten aan te pakken. Dit levert protocollen op om bijvoorbeeld depressie of posttraumatische stress te behandelen. In 1997 begon prof. Alfred Lange met onderzoek om te kijken of bewezen behandelprincipes uit face-to-face behandeling ook toepasbaar waren via internet. In verschillende studies toonde hij aan dat psychische klachten ook uitstekend online behandeld kunnen worden. Om deze behandelingen beschikbaar te maken binnen de geestelijke gezondheidszorg is de organisatie Interapy opgericht.

Interapy
Interapy is sinds 2001 toonaangevend op het gebied van psychologische behandeling via internet. Het instituut heeft samen met de UvA online behandelingen ontwikkeld voor posttraumatische stress, rouw, depressie, burn-out, paniekstoornis en eetstoornissen. Behandelingen blijken ook in de praktijk zeer effectief. Opvallend is dat clienten de zorg van de online psycholoog als persoonlijk ervaren. Interapy is een erkende 2e lijns GGZinstelling en is HKZ-gecertificeerd (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector).

Fier! Fryslân

Fier! Fryslân is een bovenregionaal expertise- en behandelcentrum gespecialiseerd in de behandeling van jongeren die slachtoffer zijn van zowel seksueel als fysiek geweld. Ze zijn de laatste jaren opgevallen door het snel ontwikkelen van een op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd, maar betrokken zorgaanbod voor bijvoorbeeld slachtoffers van loverboys of van huiselijk geweld. Ook Fier! Fryslân is HKZ-gecertificeerd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen