Wat zijn de stadia van borstkanker?

Array

borstkanker 5Uw arts gebruikt één of meer van de eerder beschreven methoden om te zien of er sprake is van borstkanker. Daarna moet hij of zij snel in staat zijn het type en het stadium van de ziekte vast te stellen. Soms zijn verdere onderzoeken nodig, zoals een botscan of een echografie van de lever.
Borstkanker wordt ingedeeld in een viertal stadia (zie hieronder). Daarnaast hanteert men de zogenaamde TNM-classificatie. Hierbij staat T voor de grootte van de tumor, N voor de eventueel aangedane klieren en M voor eventuele uitzaaiingen (metastasen) in andere organen.
Het stadium zegt iets over de ernst van de borstkanker en is van belang voor de behandeling. Hieronder wordt uitgelegd wat de behandeling en het vooruitzicht (prognose) is voor de vier stadia van borstkanker.

Stadium 0: Kankercellen zijn aanwezig in de wand van een borstklier of een kanaaltje, maar zij hebben zich nog niet verspreid naar het omringend vetweefsel. Dit stadium wordt ook wel het ductaal carcinoma in situ (DCIS) of het lobulair carcinoma in situ (LCIS) genoemd. Dit zijn voorstadia van borstkanker en de vooruitzichten zijn in beide gevallen goed.

Stadium 1: Men spreekt van stadium 1 wanneer een tumor klein is (kleiner of gelijk aan 2 cm) en er geen sprake is van uitzaaiing via de lymfe naar de oksel is. Dit wordt “vroege borstkanker” genoemd. De vooruitzichten zijn goed. Wanneer borstkanker in dit stadium wordt ontdekt is de genezingskans over het algemeen heel groot.

Stadium 2: Borsttumoren zijn tussen 2 en 5 centimeter groot en de lymfeklieren kunnen aangetast zijn. Er is geen teken van de verspreiding van borstkanker naar een ander deel van het lichaam. Dit wordt ook nog betiteld als vroege borstkanker. In dit stadium is de prognose in het algemeen redelijk goed te noemen.

Stadium 3: Borsttumoren zijn groter dan 5 centimeter of de lymfeklieren zijn gewoonlijk aangetast, maar er is nog geen teken dat de ziekte zich verder door het lichaam heeft verspreid. Dit is bekend als lokaal gevorderde borstkanker. De vooruitzichten zijn minder gunstig dan in stadium 1 en 2.

Stadium 4: Borsttumoren kunnen elk formaat hebben maar bovendien kunnen de lymfeklieren aangetast zijn en heeft de kanker zich verspreid naar andere delen van het lichaam. Dit is bekend als ‘uitgezaaide of gemetastaseerde borstkanker’. De vooruitzichten zijn niet goed. Het is wel zo dat artsen er vaak in slagen iemand nog gedurende langere tijd met relatief weinig klachten te laten leven.

Recente artikelen