Bill Clinton overhandigt donatie van vaccins en HPV test aan Graça Machel (Mrs Mandela)

Array

DSC_0155.JPGGisteren is in New York op de jaarlijkse vergadering van de Clinton Global Initiative door Bill Clinton de samenwerking aangekondigd van Merck en QIAGEN om baarmoederhalskanker te bestrijden in ontwikkelingslanden. Het is een uniek project waarin zowel vaccinatie van jonge meisjes (Merck’s Gardasil®) als bevolkingsonderzoek met een HPV test (QIAGEN’s digene HC2 HPV DNA test) gecombineerd worden ingezet om vrouwen te beschermen tegen baarmoederhalskanker. De donatie van vijf miljoen vaccins en HPV tests voor 500.000 vrouwen werd in ontvangst genomen door Graça Machel (Mrs Mandela), oprichtster en president van de Foundation for Community Development in Mozambique en voorvechtster van gezondheidsprogramma’s voor vrouwen.

Afrika voorbeeld voor Nederland in preventie baarmoederhalskanker
In Nederland is de strategie van gecombineerde vaccinatie en bevolkingsonderzoek reeds ingezet om het HPV virus, dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, te bestrijden. De aanpak van het bevolkingsonderzoek met het traditionele uitstrijkje kan ook hier verbeterd worden met de invoering van de DNA HPV test, aangezien deze veel nauwkeuriger en sneller is dan het traditionele uitstrijkje. In de aanpak van het Merck en QIAGEN project in ontwikkelingslanden wordt gebruik gemaakt van de digene DNA HPV test.

“Eigenlijk geeft het project van Merck en QIAGEN in ontwikkelingslanden het voorbeeld voor onze westerse wereld hoe we baarmoederhalskanker momenteel het meest effectief kunnen bestrijden. De preventiestrategie van vaccinatie én DNA HPV tests is de optimale manier om deze ziekte uit te roeien. Met de DNA HPV test kunnen we 25% extra gevallen van baarmoederhalskanker in de westerse wereld opsporen en dus overlevingswinst behalen”, aldus Prof. dr. C. Meijer, afdeling Pathologie van het VUmc (Amsterdam).

De minister heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd wat de meest effectieve methode is voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker is . Dit advies wordt pas begin 2010 verwacht. Recent is echter duidelijk geworden dat de  QIAGEN DNA HPV test bewezen heeft dat deze methode objectief is, nauwkeuriger en effectiever in het bepalen van het risico op kanker dan het uitstrijkje. Bovendien brengt de invoering van de test geen extra kosten met zich mee in het huidige bevolkingsonderzoek programma. Bij een negatief testresultaat is de vrouw verzekerd 6 tot 7 jaar vrij te zijn van baarmoederhalskanker.

Het persbericht over de samenwerking van Merck en QIAGEN treft u aan in de bijlage.

Recente artikelen