De Friesland stopt met experiment eigen risico

Array

de frieslandDe Friesland Zorgverzekeraar vindt goede kwaliteit van zorg erg belangrijk. Er zijn verschillende initiatieven om die kwaliteit te verhogen. Het vorig jaar gestarte experiment waarbij mensen hun eigen risico kunnen behouden wanneer ze gebruik maken van een geselecteerde ‘excellente behandeling’, is er een van. Naar nu blijkt, is het nog te vroeg om excellente behandelingen aan te wijzen, omdat de kwaliteitsgegevens nog niet betrouwbaar genoeg zijn. Daarnaast reageren klanten kritisch op het initiatief. De Friesland heeft daarom besloten het experiment in 2010 voorlopig in de ijskast te zetten en eerst onderzoek te laten doen naar de effecten.

De Friesland is intensief in gesprek met zorgverleners om te komen tot betere kwaliteit van zorg. Er worden garantieafspraken met ziekenhuizen gemaakt over bepaalde behandelingen. Aanbieders die aantoonbaar onvoldoende kwaliteit leveren, krijgen geen contract. De site www.ikzoekgoedezorg.nl biedt klanten inzicht in de geleverde kwaliteit, nu nog alleen van de ziekenhuizen maar op termijn van alle zorgaanbieders. En verzekerden kunnen hun eigen risico behouden wanneer ze kiezen voor door De Friesland geselecteerde excellente zorg. In de praktijk blijkt het nog te vroeg voor deze stap.

Ziekenhuizen in het Noorden zijn vorig jaar gevraagd aan te geven in welk soort behandelingen of zorg zij vinden dat ze uitblinken. Kunnen ze dit ook waarmaken, dan komen ze in aanmerking voor het stempel excellente zorg. Het gaat daarbij om zaken als kwalitatief goede zorg, wachttijden, bejegening, maar ook of de zorg doelmatig en dus goed betaalbaar is.
Behoud eigen risico

Voor het experiment is gekozen voor twee behandelingen – staar en spataderen – waarvoor een paar ziekenhuizen als excellent zijn aangewezen. Gaan patienten voor de behandeling van één van deze twee aandoeningen naar een geselecteerd ziekenhuis, dan behouden ze voor die ingreep hun eigen risico van €155. Voor de patient heeft dit twee voordelen: behoud van eigen risico en hij of zij is verzekerd van goede zorg. Voor zorgverleners die niet zijn geselecteerd, is het een prikkel hun zorg te verbeteren omdat ze anders het risico lopen patienten te verliezen.
Reacties

Uit reacties de afgelopen maanden van onder meer Zorgbelang Fryslân, dat patientenbelangen vertegenwoordigt, blijkt echter dat patienten hier heel anders naar kijken. Ze beschouwen het niet als positieve prikkel, maar eerder als een straf. Wanneer ze niet naar de geselecteerde zorgaanbieder gaan, zijn ze hun eigen risico kwijt. Met andere woorden: ze voelen zich gedwongen naar die aanbieders te gaan en ervaren dit als aantasting van de vrije artsenkeuze.

Daarnaast is gebleken dat het nog heel moeilijk is om exact de kwaliteit van een aangeboden behandeling te kunnen bepalen. Over de exacte criteria waar een kwalitatief goede behandeling aan moet voldoen en hoe je dit dan registreert en weegt bestaat nog veel discussie en dus onduidelijkheid. Er zijn daardoor nog onvoldoende harde gegevens waarop je ‘excellente zorg’ kunt baseren.
Verder onderzoeken

De reactie van verzekerden en het nu nog ontbreken van goede onderscheidende criteria zijn voor De Friesland reden om een pas op de plaats te maken. Wel is besloten een onderzoek te laten verrichten naar het experiment met excellente zorg. Daarbij hoopt De Friesland meer inzicht te krijgen in hoe patienten tegen inzet van het eigen risico aankijken en of ze hun keuze voor een zorgverlener hier ook door laten beïnvloeden. De resultaten worden in de loop van 2010 verwacht.

Intussen gaat De Friesland wel door met het inzetten van de andere genoemde initiatieven om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Al deze maatregelen hebben tot doel aanbieders van zorg te prikkelen steeds kritisch naar hun handelen te kijken en de zorg waar dat kan te verbeteren. De patient profiteert daarvan doordat bijvoorbeeld het aantal ziekenhuisinfecties afneemt of patienten eerder naar huis kunnen. De Friesland is ervan overtuigd dat dit uiteindelijk ook leidt tot meer doelmatige zorg, waardoor de premies kunnen dalen of minder snel stijgen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen