Minister Klink wil extra onderzoek naar MST-neuroloog Jansen-Steur

Array

MST heeft medische dossiers geschoond
Jansen SteurMinister Ab Klink (Volksgezondheid) geeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) opdracht een extern onderzoek te doen naar het eigen handelen in de affaire rond de MST-neuroloog Jansen Steur. De inspectie deed zelf al onderzoek en erkende daarin fouten te hebben gemaak. Maar volgens de inspectie had het MST haar niet goed voorgelicht. De minister wil nu zekerheid dat het onderzoek echt alle feiten boven tafel haalde. De commissie-Lemstra bekeek de periode tot 2005, maar de Kamer wil nu weten wat er daarna gebeurde. Ook riep de minister het ziekenhuis op om zelf nog een onderzoek te laten instellen. Dit moet aan het licht brengen waarom het nog zo lang duurde voordat de praktijken van de neuroloog naar buiten kwamen nadat hij was vertrokken. Zo bleken medische dossiers te zijn geschoond.

Bestuursvoorzitter Kingma van ziekenhuis Medisch Spectrum Twente in Enschede heeft furieus gereageerd op onthullingen dat in het ziekenhuis na 2004 medische dossiers zijn geschoond. Kingma noemt het een misdrijf dat de dossiers zijn opgeruimd. Op aandringen van de Tweede Kamer laat minister Klink van Volksgezondheid de rol van de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoeken in de affaire Jansen Steur. Dat heeft Klink de Tweede Kamer vandaag toegezegd.

De spraakmakende affaire rond neuroloog dr. Ernst Jansen Steur neemt steeds grotere vormen aan. Afgelopen weekend hebben nabestaanden van een derde patient aangifte gedaan van medicijnvergiftiging. De in het Zeeuwse Wissenkerke geboren Jansen Steur heeft bij meer dan honderd patienten ten onrechte de diagnose alzheimer, parkinson en MS vastgesteld. Ook was hij zwaar verslaafd aan een comamedicijn en vervalste hij recepten en laboratoriumuitslagen.

Nog steeds melden gedupeerde patienten zich en zoals afgelopen weekend nabestaanden van patienten. Binnenkort wordt duidelijk welke stappen het Openbaar Ministerie tegen de van oorsprong Zeeuwse neuroloog neemt. Hij werd als Ernst Jansen geboren in het Zeeuwse Wissenkerke. Later voegde hij zelf zijn moedersnaam toe aan zijn achternaam.

Bron: Telegraaf, BN de Stem & RTV Oost

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Minister Klink wil extra onderzoek naar MST-neuroloog Jansen-Steur"

  1. siegfried van hoek

    Bestuursvoorzitter Kingma van ziekenhuis Medisch Spectrum Twente in Enschede heeft furieus gereageerd op onthullingen dat in het ziekenhuis na 2004 medische dossiers zijn geschoond, en noemt het een misdrijf dat de dossiers zijn opgeruimd? Deze zelfde Kingma heeft eerder in een hogere tuchtzitting eens verklaard dat de beoordeling van kwesties in een tuchtzittingsubjectief ten nadele van patienten kunnen plaats vinden .(Bron NeVeMeDis briefing 2002)

    Stichting de Ombudsman te Hilversum heeft ruim een jaar geleden een onderzoek gepresenteerd naar letselaschadedossiers, waaruit bleek dat maar liefst 75% van de onderzochte dossier onvolledig waren op cruciale punten om tot een oordeel aangaande letselschade te kunnen komen. En naar vernemen en eigen ervaring is dit niet nieuw…

    Sterker nog, in 1998 terwijl medische hervormingen gaande waren, werd er onderkend dat er welliswaar rechten zijn voor de zorgconsument, tucht-, civiel- en strafrecht, maar dat dit niet betekend dat deze ook per defenitie toegekend worden.
    De Minister van Justitie Hirsch-Ballin doet daar nog een schepje bovenop: In de KNMG beleidsnota van Veilig Melden 2007 wordt gemeld dat naar zijn visie medische oneigenlijkheden vooralsnog niet vervolgd behoeven te worden? Pardon?!?

    Jaren terug was Dhr Kingma hoofd IGZ, en de problemen die zich voordoen in het MST speelden toen ook al, (die MST perikelen speelden al zo’n kleine twee deccenia terug naar vernemen…)
    alleen hadden de zorgconsumenten toen nog geen expliciete rechten toegekend gekregen zoals nu in ontwikkeling is; nu is informatie afdwingbaar geworden.

    Professor Legemaate noemt het een regerecht ‘partners in crimeship’, zoals de KZI en de WGBO door zieknhuisbestuur en specialisten vrijblijvend beschouwen. Ook IGZ heeft hier jaren deel aan gehad! Het zou Dhr Kingma eren, als hij overstag zou gaan en ook in zijn MST rol als oud IGZ (inspecteur GezondheidsZorg)topman de rechten voor de patient juriprudentieel gaat versterken.
    Er is sprake van schending van WGBO en KZI. Ernstige verwijtbare naltigheid en medisch misbruik dienen strafrechtelijk vervolgd te worden. Anders blijft het bij leeg vertoon aan het publiek. In het respect voor eerzaam arts dient er recht gehandhaafd te worden, en tevens dient dit vanzelfspreken in het belang van de zorgconsument.

    Het is spijtig dat dit gaande is, maar laten we het omdraaien; een ultieme kans om orde op zaken te stellen en wet te gaan handhaven.

Comments are closed.

Recente artikelen