Bevolkingsonderzoek darmkanker bespaart veel geld

Array

Erasmus-MCVroegtijdige opsporing is goedkoper dan latere behandeling èn redt levens
Door te investeren in een bevolkingsonderzoek naar darmkanker kunnen regeringen en zorgverzekeraars in de toekomst veel geld besparen. Doordat bij een bevolkingsonderzoek de ziekte vaak vroegtijdig wordt ontdekt, kunnen patienten goedkopere behandelingen krijgen. Daardoor kan in de nabije toekomst al de helft op de behandelkosten worden bespaard. De kosten van het bevolkingsonderzoek worden dan ruimschoots terugverdiend. Dit schrijven onderzoekers van het Erasmus MC vandaag in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.

De komende jaren zullen de behandelkosten voor darmkanker explosief toenemen, mede door de ontwikkeling van nieuwe dure chemotherapieen. ‘Het is daarom belangrijk te voorkomen dat patienten deze zorg nodig hebben,’ zegt onderzoeker Iris Lansdorp-Vogelaar van het Erasmus MC. Een bevolkingsonderzoek is een goede methode omdat darmkanker dan kan worden opgespoord bij mensen die al wel aan de ziekte lijden, maar dat nog niet weten, bijvoorbeeld omdat ze nog geen klachten hebben. In de nabije toekomst kan met een bevolkingsonderzoek al de helft worden bespaard op de kosten van de behandelingen.

Er zijn verschillende manieren om darmkanker op te sporen. Het kan simpelweg door mensen te vragen een klein monster ontlasting af te geven. In het laboratorium kunnen onderzoekers dan kijken of er bloedsporen in zitten. Een andere manier is om de dikke darm en de endeldarm met een endoscoop te onderzoeken. Vooral de eerste methode kan winstgevend zijn.

Lansdorp-Vogelaar promoveerde eerder dit jaar op een onderzoek naar de effecten van darmkanker-screening op de volksgezondheid. In dat onderzoek berekende ze hoeveel levens een bevolkingsonderzoek kan redden. Nu overlijdt nog bijna de helft van de patienten. Door een bevolkingsonderzoek kan het sterftepercentage met 11 tot 33 procent worden teruggedrongen. Wereldwijd krijgen jaarlijks meer dan een miljoen mensen te horen dat ze darmkanker hebben. In Nederland zijn dat er 11.000.

Verschillende landen bekijken momenteel of het invoeren van een bevolkingsonderzoek lonend is. Ook in Nederland buigt de politiek zich over dit onderwerp. Het Erasmus MC voert daartoe samen met het Integraal Kankercentrum Rotterdam en de Stichting Bevolkingsonderzoek ZWN verschillende proefonderzoeken uit in de regio Rijnmond. Ons land kent nu nog alleen nationale bevolkingsonderzoeken voor baarmoederhalskanker en borstkanker.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen