Patrick Van Eeghem in België gewoon arts gebleven

Array

vaneeghemWichelroede-chirurg krijgt slechts berisping in Belgie
Dokter Patrick Van Eeghem (55), die terminaal zieke mensen behandelde met wichelroedes, is volgens de West- Vlaamse Orde der Geneesheren géén kwakzalver. Hij krijgt de lichtst mogelijke sanctie: een berisping, zo schrijven de kranten van Corelio. Nederland schrapte Van Eeghem nochtans levenslang als arts ‘wegens bedrog van de ergste soort’.

Zo ontraadden Van Eeghem en een alternatieve genezer een kankerpatiente chemotherapie. In plaats daarvan onderging de patiente ‘behandelingen’ waarbij ze een half uur op een behandelbank moest liggen. Uiteindelijk hadden ‘gidsen’ haar volgens de alternatieve genezer tijdens de sessies ‘kosmisch geopereerd’. Voor Patrick Van Eeghem hing er veel af van de beslissing van de West-Vlaamse Orde der Geneesheren. Want nadat een Nederlands tuchtcollege de internist eind vorig jaar schrapte als arts, mag hij nooit meer als dokter werken in Nederland. Die beslissing had consequenties: ook zijn werkgever in Belgie, het Kortrijkse Groeningeziekenhuis, zette hem aan de deur. Daardoor kon Van Eeghem enkel nog aan de slag in zijn privépraktijk in de Maandagweg in Kortrijk. Na klachten in ons land over misleiding van patienten kon de Orde der Geneesheren hem ook nog zijn werk in Belgie afpakken. Maar Van Eeghem ontsnapt daar nu aan dankzij een schriftelijke berisping.

Het regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg heeft van Eeghem wel levenslang geschorst omdat hij onder andere kankerpatienten alternatief behandelde. Het Nederlandse college heeft alle klachten over de arts als terecht beoordeeld. In het artikel “Goddelijke krachten gaan je beter maken?!?!?!? ” Dokter Van Eeghem zou ook chemotherapie ontraden hebben bij terminaal zieke kankerpatienten. ‘Omdat chemo gif is.’ En hij zou heel zieke mensen hebben wijsgemaakt dat ze konden genezen door goddelijke krachten waarover zijn Nederlandse collega Carine Bolijn beschikte. Patrick van Eeghem werkte in het Medisch Centrum Maria Magdalena in Roosendaal. IGZ nam geen enkel risico en ontnam de arts het recht om zijn beroep nog uit te oefenen. Van Eeghem vormde zijn praktijk samen met een orthomoleculair therapeute Carine Bolijn. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die het handelen van de arts voorlegde, is hij ernstig tekortgeschoten op het gebied van informatieplicht, diagnostiek en behandeling. Zo kreeg een patiente die aan kanker leed te horen dat ze volledig zou genezen. Chemotherapie was daarom volgens de arts niet nodig en werd zelfs ontraden. De patiente overleed korte tijd later, zonder juiste behandeling. Enkele andere patienten hebben een klacht ingediend.

De klachten in Nederland en Belgie zijn ongeveer van dezelfde aard: Van Eeghem gebruikte zowel in zijn kabinet in Kortrijk als in het Integraal Medisch Centrum Maria Magdalena in het Nederlandse Roosendaal een wichelroede om een diagnose te stellen. De West-Vlaamse dokter zegt wel dat hij voortaan zweert bij de puur klassieke geneeskunde. Ondanks alles heeft Patrick Van Eeghem toch nog contact met zijn oude collega Carine Bolijn van het centrum in Roosdaal.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Patrick Van Eeghem in België gewoon arts gebleven"

  1. De zaak zit wel enigszins anders in elkaar en staat te lezen op http://www.petitiedoktervaneeghem.be. Op deze website vindt u glasheldere antwoorden, achtergrondinformatie en getuigenissen uit binnen- en buitenland, enz….

    Het blijft de vaste overtuiging van velen dat op basis van “de echte feiten”, de omstandigheden, de doelstellingen, de moeilijkheidsgraad, de gedrevenheid om ook voor uitbehandelde patiënten (al of niet tijdelijk) een betere levenscomfort te vinden, enz… er aan de arts geen sanctie had mogen worden opgelegd!

Comments are closed.

Recente artikelen