Door economische recessie meer ongewenste zwangerschappen

Array

baby-voetjesDe economische recessie heeft een belangrijke impact op de gezinsplanning. Dat zeggen onderzoekers van het Amerikaanse Guttmacher Institute. De resultaten van het onderzoek laat zien dat de economische recessie een impact heeft op de kinderwens van vrouwen. Uit het onderzoek is gebleken dat één op de vierondervraagde vrouwen of haar partner het voorbije jaar hun baan of sociale zekerheid hebben verloren,” stippen de onderzoekers aan. “Bovendien zegt 52 % het op dit ogenblik financieel minder goed te hebben dan één jaar geleden. Het valt dan ook niet te verwonderen dat vrouwen zich meer zorgen maken over hun mogelijkheden om zorg te dragen voor hun kinderen. Bij diegenendie aangeven het financieel minder goed te hebben dan in het verleden, zegt driekwart zich daarover vragen te stellen. Dat brengt vele vrouwen in een moeilijke situatie. Enerzijds willen ze een ongewenste zwangerschap vermijden, maar tegelijkertijd hebben ze het moeilijk om zich contraceptieve middelen te veroorloven.”Uit hun onderzoek bleek dat 64 % van de Amerikaanse vrouwen in hun vruchtbare levensperiode toegeeft zich op dit ogenblik door hun financiele situatie geen baby te kunnen veroorloven. Dezelfde financiele druk zet volgens de onderzoekers echter veel vrouwen ook aan om te besparen op contraceptieve middelen. Ook wordt opgemerkt dat 44 % van de ondervraagde vrouwen zegt hun zwangerschap te willen uitstellen en het aantal kinderen door hun economische situatie te willen beperken. Deze resultaten gaan echter vooral op voor vrouwen uit de lagere klassen en de middencategorie. Vrouwen uit hogere inkomstenklassen hebben daar om begrijpelijke redenen minder last van.

Sharon Camp, chief executive van het Guttmacher Institute, geeft toe dat dit eigenlijk een bijzonder kortzichtige redenering is. “Besparingen op contraceptieve middelen kunnen misschien wel op korte termijn een financiele ademruimte opleveren, maar dreigen de kosten in de toekomst op te drijven door een eventuele abortus of een ongewenst moederschap,” aldus Camp. De onderzoekers voegen er aan toe dat vrouwen die hun kinderwens op dit ogenblik uitstellen, meestal later nog wel zwanger willen worden (31 %), maar een gedeelte geeft ook aan minder kinderen te willen (27 %) of te twijfelen aan een toekomstig moederschap (7 %). Bij moeders zegt 57 % zich meer zorgen te maken over de zorg voor hun kinderen. In gezinnen met financieel beperkte middelen loopt dat tot 78 % op.

Bron: Express.be

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen