Neuroloog blijft op online zwarte lijst SIN-NL

0
269

Sophie HankesSIN-NL, de belangenvereniging voor slachtoffers van medische missers, hoeft neuroloog Jan Kuks van het Universitair Medisch Centrum Groningen niet van haar online zwarte lijst te halen. Dat heeft de rechtbank in Groningen vandaag bepaald. Kuks eiste begin september in een kort geding dat zijn naam en foto van de zwarte lijst zouden worden gehaald, die SIN-NL op haar website publiceert. Volgens SIN-NL zou de arts zich schuldig maken aan ‘het verzwijgen van medische fouten’. Hoewel de neuroloog nog nooit door een tuchtrechtelijk college is veroordeeld, mag SIN-NL volgens de voorzieningenrechter de publiciteit zoeken door artsen ‘openlijk op hun verantwoordelijkheid aan te spreken en te beschuldigen’ als de organisatie meent dat zij hun verantwoordelijkheden niet nakomen.

De rechter vindt verder dat een hoge functie met zich kan meebrengen dat er in het openbaar kritiek op het uitvoeren van die functie wordt geuit. Kuks moet tegen die kritiek bestand zijn, aldus de rechtbank.

Op de online zwarte lijst worden behalve artsen ook politici en publieke figuren uit de gezondheidszorg genoemd. De neuroloog werd in het kort geding op zijn beurt aangeklaagd door SIN-NL-voorzitter Sophie Hankes. Zij meent dat Kuks zijn beroepsgeheim heeft geschonden door in een ingezonden brief in het vakblad Medisch Contact naar haar te verwijzen. Volgens de rechtbank is daarvan echter geen sprake.

Vorig artikelSymposium “Ruimte voor bestuur in de zorg”
Volgend artikelSonja Bakker uitgeschreven: SaS
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.