Maak van Ketenzorg een Business Case (afl.1)

klink-medicalfacts-jan-de-leeuw-spIndien minister Klink zijn voornemen voor functionele bekostiging van ketenzorg aan patienten met diabetes, COPD, te hoge bloeddruk en hartfalen had laten onderbouwen door een business case, had hij de harde kritiek van  het Centraal Planbureau ontlopen.

Deze conclusie trokken deelnemers aan de Masterclass Disease Management op woensdag 23 september. Zij deden dat na vier uur college van prof.dr. Guus Schrijvers en Juliusdocent dr. Henk van der Steeg over theorie en praktijk van business cases voor disease management programma’s in Nederland, Engeland, USA en Duitsland. In het college ging men  in op het begrip business case in de literatuur, de termen return on investment (ROI) en per member per month costs (PMPM costs) en op de terugverdien-termijn van de aanloopkosten. De reacties op dit nieuw ontworpen college waren zo positief dat  in deze en volgende items over dit onderwerp een paar highlights worden behandeld.

“Ik zou er een boek over kunnen schrijven, maar dat is waarschijnlijk al verouderd als het uitkomt . Want er verschijnen tegenwoordig veel nieuwe concepten om financiele gevolgen van zorginnovaties te benoemen. Laat ik beginnen met het omschrijven van het begrip business case. Dat omschrijf ik in mijn colleges als een overzicht over de komende vier tot zes jaar van de te verwachten ontwikkeling in zorggebruik bij ongewijzigd beleid respectievelijk bij toepassing van een zorginnovatie. De elementen van de innovatie worden beschreven, hun selectie toegelicht en hun meerwaarde beargumenteerd.  Bij het beschrijven van het zorggebruik gaat het niet alleen om de volumina maar ook om het aantal patienten, de professionele kwaliteit, de patientervaringen, de doorstroomsnelheid, de in- en uitgaande geldstromen die het zorggebruik veroorzaak, de kosten per maand per deelnemer aan de innovatie als ook over de terugverdientijd van de aanloopkosten , aldus Guus Schrijvers.

Is een businesscase hetzelfde als een businessplan en een projectplan? Waartoe dient zo’n businesscase? Hierover gaat de 2e aflevering, volgende week maandag op deze site  Tot zover dit bericht.

Op dinsdag 12 januari 2010 start de derde masterclass Disease Management van 13 colleges, alle op dinsdagen van 15.00-19.00 uur in het UMC Utrecht. De onderwijsdoelen van de masterclass zijn kennisontwikkeling, inzicht verwerven in ontwikkelingen in ons gezondheidszorgsysteem, specifiek van het   ‘deelsysteem’  chronische zorg, versterken van de academische, kritische denkwijze, het aanleren van kennis en kunde op het gebied van conflicthantering, onderhandelen en leiderschap, zorgen voor verbreding en verdieping van het netwerk met collega’s. Ook de hier besproken business case aanpak komt gedurende een van de middagen aan bod. Wilt u deelnemen aan deze Masterclass? Klik dan hier en schrijf u in.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Maak van Ketenzorg een Business Case (afl.1)"

  1. Maak van ketenzorg een business case (aflevering 4) | Medicalfacts

    […] Nieuwsbrieven een paar highlights behandel. Op 27 september gaf Guus Schrijvers een definitie van business case. (zie PH,nieuwsbrief 363 op http://www.integratedcare.nl ). Op 3 oktober behandelde hij de vraag hoe dit […]

Comments are closed.

Recente artikelen