“Hoge bonussen leiden niet tot beter presteren”

Array

plimentenpuntcomDe bonuscultuur bij de banken is uit de hand gelopen. De recente maatregelen van minister Bos blijken volgens de laatste berichten niet te werken. En ook in de zorg is de bonuscultuur buitenproportioneel. Marius Rietdijk heeft een methode ontwikkeld om aan dit soort praktijken paal en perk te stellen. Uit zijn promotieonderzoek blijkt bovendien dat hoge bonussen niet leiden tot beter presteren. Rietdijk promoveert 2 oktober aan de Vrije Universiteit.

Rietdijk, psycholoog en bedrijfskundige, werkt al twintig jaar aan het onderwerp ‘gedragsverandering in bedrijven’. Zijn proefschrift gaat niet alleen over banken. Gedragsverandering is ook elders in het bedrijfsleven en bij overheden van cruciaal belang. Zonder goede beïnvloeding van het gedrag zijn goede resultaten onmogelijk. Rietdijk werkt een stappenplan uit waarmee men organisaties effectief kan conditioneren. Dat blijkt verrassend genoeg het beste te werken door waardering te uiten en complimenten te geven bij gewenst gedrag.

Rietdijk heeft zelf een bedrijf dat plimenten.com heet. Op die website houden mensen bij hoeveel complimenten ze per dag uitdelen. Dit heeft grote en gunstige invloed op hun eigen functioneren en dat van hun collega’s.

Recente artikelen