Geboortecentrum Sophia vanaf 5 oktober klaar voor bevallingen

geboortecentrumsophiaOfficiele opening Geboortecentrum Sophia op 1 oktober.
Op 1 oktober aanstaande wordt het Geboortecentrum Sophia geopend. Vanaf maandag 5 oktober kunnen vrouwen in het Geboortecentrum Sophia in een rustige en huiselijke omgeving en onder begeleiding van de eigen verloskundige bevallen en de kraamtijd doorbrengen. Het geboortecentrum staat open voor alle verloskundigenpraktijken in Rotterdam en biedt met vier bevalkamers plaats aan 1.200 bevallingen per jaar. Vrouwen die niet thuis kunnen of willen bevallen, maar voor wie een bevalling in het ziekenhuis niet in eerste instantie nodig is, kunnen zich sinds mei inschrijven voor een bevalling in het geboortecentrum. Het eerstelijns geboortecentrum is een samenwerking tussen het Erasmus MC, Kraamzorg Rotterdam & omstreken, Verloskundige Maatschap West, Verloskundigenpraktijk Oost en Achmea. Tijdens de officiele opening wordt tevens het convenant Expertisecentrum Geboortecentrum Sophia ondertekend.

Inschrijven voor de bevalling en het doorbrengen van de kraamtijd in het geboortecentrum kan via de Klanteninformatielijn 010 – 282 63 33. Ook via de website www.geboortecentrumsophia.nl kunnen zwangeren zich inschrijven en meer informatie krijgen. Voetballer Giovanni van Bronckhorst, beschermheer van het geboortecentrum, vertelt op de website waarom hij dit initiatief zo goed vindt. Ook de verloskundigen beschikken over informatie over bevallen in het geboortecentrum.

Convenant Expertisecentrum Geboortecentrum Sophia
Tijdens de officiele opening wordt op 1 oktober het Convenant Expertisecentrum Geboortecentrum Sophia ondertekend. In dit convenant worden diverse verbeteringen in de geboortezorg voorgesteld, waarvan de ontwikkeling van het Geboortecentrum Sophia en het expertisecentrum de belangrijkste zijn. Daarnaast worden onder meer diverse aanvullende protocollen en leertrajecten op het gebied van de geboortezorg voor kraamverzorgenden en verloskundigen opgesteld. Er is veel aandacht voor laagdrempelige en doelgroepspecifieke voorlichting. Deze activiteiten worden in een tweejarige pilot ontwikkeld en geevalueerd. Met de ondertekening van het convenant zeggen alle partijen toe actief deel te nemen aan alle voorgestelde verbeteringen in de geboortezorg. Een van de ondertekenaars is wethouder Jantine Kriens. Kriens: “De komst van het Geboortecentrum Sophia is hartstikke nodig. Teveel kinderen en ouders komen bij een geboorte in de problemen of overlijden zelfs. Nu kunnen ze de zorg krijgen die nodig is voor een gezonde start.”

Programma Klaar voor een Kind

Het Geboortecentrum Sophia maakt deel uit van het gemeentelijke programma Klaar voor een Kind (Aanvalsplan Perinatale Sterfte in Rotterdam), waarmee babysterfte en een slechte start bij de geboorte – in Rotterdam hoger dan elders in het land – moeten worden teruggedrongen. De primaire doelstelling van dit programma is het verbeteren van verloskundige uitkomsten, door te starten met de begeleiding vóór de zwangerschap en door het intensiveren van de begeleiding tijdens de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. Maar ook door een adequate opvolging van zorg door de jeugdgezondheidszorg. Het Erasmus MC en de GGD Rotterdam-Rijnmond coördineren het programma. Aan het programma werken verder mee de Verloskunde Academie Rotterdam (VAR), Kring Verloskundigen Rotterdam, verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen en huisartsen, Kraamzorg Rotterdam & omstreken, Stichting Zorgimpuls, Consultatiebureau Ouder & Kind, Achmea Zorgverzekeraar en maatschappelijke organisaties in de stad.

Echoscopisch onderzoek
Per 5 oktober kunnen zwangeren ook in het Geboortecentrum Sophia terecht voor echoscopisch onderzoek. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door vakkundige echoscopisten van het Prenataal Centrum Rijnmond van Star Medisch Diagnostisch Centrum. Het Prenataal Centrum Rijnmond is een erkend en ervaren echocentrum voor alle onderzoeken op het gebied van prenatale screening en werkt intensief samen met diverse verloskundigen en huisartsen in de regio en met het Erasmus MC

Recente artikelen