Borstkankeronderzoek boekt vooruitgang

borstkanker 6Doorbraken en mijlpalen dankzij moedige vrouwen, artsen en wetenschappers
De kans om borstkanker te krijgen neemt toe. Elk jaar wordt bij ruim 12.000 vrouwen en circa 80 mannen de diagnose gesteld. De afgelopen zestig jaar is er veel geïnvesteerd in onderzoek, onder meer door KWF Kankerbestrijding. Betere behandeltechnieken, verbeterde diagnostiek en meer kennis zorgen ervoor dat de kans om borstkanker te overleven is gestegen. In de afgelopen veertig jaar is de 10-jaarsoverleving zelfs gestegen naar ruim zeventig procent.

Het waren dappere vrouwen, die in de jaren vijftig meewerkten aan een medisch onderzoek. De ene helft van hen onderging een borstsparende operatie, de andere helft een amputatie, zoals toen nog gebruikelijk was. Want misschien was die wel te voorkomen. Dankzij deze vrouwen kwamen onderzoekers erachter dat de genezingskansen na beide behandelingen hetzelfde zijn.

Meer dan 120 behandelmogelijkheden
Sinds de jaren vijftig is de kennis op het gebied van borstkanker enorm toegenomen, tot aan de genetische oorsprong van kanker toe. Dat heeft geleid tot betere behandelingen en een vroege opsporing. Dankzij de toegenomen kennis bestaan er inmiddels meer dan 120 behandelmogelijkheden en kan de behandeling steeds meer geïndividualiseerd worden. In een individueel behandelplan worden wensen en risico’s in kaart gebracht en, afhankelijk van factoren als leeftijd, stadium en vooruitzichten, sluit de behandeling daarop aan. Waar borstkanker zestig jaar geleden nog vaak een doodvonnis betekende, is de 10-jaarsoverlevingskans nu gestegen naar ruim zeventig procent.

Veel van die kennis is beschikbaar gekomen dankzij het wetenschappelijk onderzoek dat KWF Kankerbestrijding in de afgelopen zestig jaar heeft gefinancierd . Medici krijgen steeds meer zicht op wat er in de borst gebeurt. Tot op celniveau is het ontstaan van verschillende vormen van borstkanker onderzocht. Ook is er aandacht gekomen voor leefstijlrisico’s, de kwaliteit van leven van de patient en leven na kanker. In de afgelopen zestig jaar heeft al dat onderzoek veel inzichten, doorbraken en mijlpalen opgeleverd.

www.strijdtegenborstkanker.nl
Tijdens de Borstkankermaand krijgt borstkanker de nodige aandacht. Maar over borstkanker bestaan ook veel misverstanden die kunnen leiden tot onnodige onrust. Daarom heeft KWF Kankerbestrijding een top 10 Fabels & Feiten opgesteld. Deze 20 wetenschappelijk onderbouwde reacties op veel gehoorde misvattingen staan centraal tijdens de Borstkankermaand en gepubliceerd op www.strijdtegenborstkanker.nl. Verschillende bekende Nederlanders (Kluun, Youp van ’t Hek) en hoofdredacteuren van gerenommeerde magazines (HP de Tijd,  Cosmopolitan, Elle) schrijven op deze site een persoonlijke column over borstkanker. Daarnaast wordt online de mogelijkheid geboden om een armbandje te kopen als symbool tegen de strijd tegen borstkanker.

KWF Kankerbestrijding
KWF Kankerbestrijding financiert jaarlijks ruim veertig onderzoeksprojecten op het gebied van borstkanker. Dat komt neer op een investering van circa 18 miljoen euro. De extra aandacht die borstkanker in de oktobermaand krijgt, helpt KWF Kankerbestrijding om naast de reguliere fondsenwerving en voorlichting over borstkanker, iets extra’s te kunnen doen. Door samen te werken met de Stichting Pink Ribbon in de Borstkankermaand kunnen meer projecten gefinancierd worden op het gebied van vroege diagnose en preventie van borstkanker.

Bron: KWF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen