NZa stelt prestaties en tarieven curatieve GGZ 2010 vast

Array

zorg-en-recht1De Nederlandse Zorgautoriteit heeft op 1 oktober de nieuwe prestatiebeschrijvingen en de daarbij behorende tarieven voor de curatieve geestelijke gezondheidszorg voor 2010 vastgesteld. De hoogte van de tarieven is gebaseerd op de geïndexeerde bestaande tarieven. De nieuwe productstructuur bevat een aantal verbeteringen ten opzichte van vorig jaar. Zo is onder andere bij alle hoofdgroepen voor behandeling de productgroep met de hoogste tijdsklasse gesplitst in twee nieuwe productgroepen. Met deze wijzigingen sluiten de prestatiebeschrijvingen beter aan op de daadwerkelijk geleverde zorg.

Reden om de tarieven voor de curatieve GGZ in 2010 nog te baseren op geïndexeerde tarieven, is het  feit dat de cijfers afkomstig uit het in 2009 uitgevoerde kostprijsonderzoek van DBC-Onderhoud dat plaatsvond bij een deel van de GGZ-instellingen en een aantal vrijgevestigden naar de mening van de NZa onvoldoende representatief voor de gehele GGZ waren. In de tarieven traden onverklaarbare, soms sterke schommelingen op. Reden voor de NZa om de tarieven voor komend jaar nog te indexeren.

Voor het goed onderhouden van de verschillende prestaties en de daaraan gekoppelde tarieven is ook een verbeterde aanlevering van MDS data aan het DBC Informatiesysteem (DIS) nodig. Deze verbeterslagen zijn van groot belang om in 2011 een verdere stap te kunnen zetten in de richting vrije prijzen in de GGZ-sector.

Naast het vaststellen van de prestatiebeschrijvingen en de bijbehorende tarieven, heeft de NZa ook de regels voor registratie en validatie van de DBC’s GGZ vastgesteld.

Bron: NZA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen