Genetische achtergrond van maagkanker

maagkankerHet ontstaan van maagkanker is nog niet volledig begrepen. Sommige maagcarcinomen ontstaan via bekende histologische veranderingen; in andere gevallen zijn de eerste veranderingen minder goed bekend. Tijdens het ontstaan van maagkanker zijn verschillende chromosomale gebieden aangedaan en een groot aantal signaalmoleculen komt dan anders tot expressie. Robert Sitarz onderzocht ‘Early-onset gastric cancer’, een bijzondere vorm van maagkanker.

‘Early-onset gastric cancer’ of EOCG blijkt uniek te zijn binnen de familie van maagtumoren. Deze tumoren ontstaan door genetische veranderingen die bij EOCG sneller optreden dan bij andere vormen van maagkanker. Volgens het onderzoek van Sitarz lijken omgevingsfactoren een kleinere rol te spelen bij het ontstaan van EOGC vanwege de jonge leeftijd waarop deze tumoren ontstaan. De exacte achtergrond van EOGC-carcinogenese blijft onduidelijk. Een kiembaanmutatie in deze patienten moet nog ontdekt worden.

22-10-2009, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Robert Sitarz, Geneeskunde Proefschrift: Molecular and pro-inflammatory genetic profile in gastric carcinomas Promotor 1: Prof.dr. G.J.A. Offerhaus Promotor 2: Prof.dr. R. Maciejewski Promotor 3: Prof.dr. W.P. Polkowski Copromotor 1: Dr. A.N.A. Milne Copromotor 2: Dr. W.W.J. de Leng

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen