Monitor Borstkanker geeft borstkankerpatienten stem in zorgkeuze

Prinses Maxima 2 website-grootLancering van de Monitor Borstkanker tijdens lustrumviering 3 oktober met Prinses Máxima en minister Klink van VWS.
In aanwezigheid van Prinses Máxima presenteert minister Klink van VWS op 3 oktober de Monitor Borstkanker tijdens de lustrumviering van BVN. De monitor is het eerste instrument dat ervaringen van patienten koppelt aan behandelinformatie van ziekenhuizen. Op die manier wordt de kwaliteit van zorg inzichtelijk voor een breed publiek en krijgen borstkankerpatienten een nadrukkelijke stem in hun zorgkeuze. De Monitor Borstkanker is een initiatief van BVN en gefinancierd door Stichting Pink Ribbon.

De Monitor is een online instrument dat de kwaliteit van de borstkankerzorg in de Nederlandse ziekenhuizen inzichtelijk maakt en daarmee mensen helpt bij het kiezen van hun eigen zorg. Uniek aan de Monitor is dat deze zowel informatie geeft over ziekenhuizen en de zorg die zij leveren, als over de ervaringen van patienten met de geleverde zorg. Zo wordt voor mensen met borstkanker (en hun familie) duidelijk wat zij van een ziekenhuis mogen verwachten. Op basis van die informatie kunnen zij – liefst met behulp van hun huisarts – beter kiezen waar zij zich willen laten behandelen. Daarnaast kunnen zorgverleners en zorginstellingen de gegevens gebruiken om de zorg op een hoger kwaliteitsniveau te brengen. Vanaf 1 januari 2010 gaat de Monitor online. De Monitor Borstkanker is ontwikkeld op initiatief van BVN in samenwerking met het Kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO.

Moeilijke keuze
Ondanks de uitgebreide informatie die de Monitor Borstkanker biedt, blijft het voor mensen die net de ingrijpende diagnose borstkanker hebben gekregen moeilijk om te bepalen welk ziekenhuis de beste zorg voor hen biedt. Daarom geeft BVN, op basis van een set kwaliteitseisen ziekenhuizen die aan deze eisen voldoen, een roze lintje. Dit lintje is zichtbaar in de Monitor.

Voorbeeldfunctie
In het huidige speelveld van kwaliteitskeurmerken en transparantie-initiatieven neemt de Monitor Borstkanker een koploperspositie in door zowel zorginhoudelijke kwaliteit als patientervaringen gezamenlijk inzichtelijk te maken. De Monitor kan daarmee een voorbeeld zijn voor de vele andere initiatieven op dit gebied. BVN streeft er nadrukkelijk naar de ontwikkelde formule breder in te zetten. Zo kan de Monitor model staan voor de ontwikkeling van keuze-instrumenten voor andere kankersoorten.

BVN viert haar 30-jarig bestaan op 3 oktober met een lustrumviering in DeFabrique in Utrecht. Tijdens deze viering presenteert BVN de Monitor. Uitgebreide informatie over het programma vindt u op www.borstkanker.nl.

Bron: BVN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen