Overheid start voorlichting over Q-koorts

0
159

geitje 2Vanaf dit najaar gaat de overheid voorlichting geven over Q-koorts. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie van geiten en schapen. Er zijn dit jaar al ruim 2000 mensen ziek geworden. Vijf mensen zijn overleden. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) kondigde dat gisteren aan na overleg in de Tweede Kamer. Klink wil met de voorlichting vooral risicogeroepen als zwangere vrouwen bereiken. Hij vindt dat mensen moeten weten waar de risicogebieden zijn, maar wil niet dat de informatie onnodige onrust teweegbrengt.
Minister Klink wil geen onnodige onrust zaaien en gaat daarom alleen gerichte voorlichting geven aan risicogroepen, zoals zwangere vrouwen. Vanaf volgend jaar moeten alle schapen en geiten op kinderboerderijen worden ingeent, net als melkschapen en melkgeiten op grotere boerderijen.

Ook minister Verburg (LNV) en de Kamerfracties zijn zeer bezorgd over de Q-koorts, die zich sluipenderwijs over Nederland verspreidt. Tankmelkonderzoek op geitenbedrijven moet binnen 6 weken aantonen in welke mate bedrijven zijn besmet. Volgens minister Verburg kan dat 120 nieuwe besmettingen aan tonen. Daarnaast loopt onderzoek naar verspreiding van de bacterie door de wind. Over de wijze van besmetting is nog heel veel onbekend.

Klink en Verburg vinden het niet proportioneel om nu namen en adressen van besmette bedrijven te publiceren.

Vorig artikelBorstkankeronderzoek boekt vooruitgang
Volgend artikelNieuwe medicijncombinatie effectiever tegen dwangstoornis
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.