Overheid start voorlichting over Q-koorts

0
140

geitje 2Vanaf dit najaar gaat de overheid voorlichting geven over Q-koorts. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie van geiten en schapen. Er zijn dit jaar al ruim 2000 mensen ziek geworden. Vijf mensen zijn overleden. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) kondigde dat gisteren aan na overleg in de Tweede Kamer. Klink wil met de voorlichting vooral risicogeroepen als zwangere vrouwen bereiken. Hij vindt dat mensen moeten weten waar de risicogebieden zijn, maar wil niet dat de informatie onnodige onrust teweegbrengt.
Minister Klink wil geen onnodige onrust zaaien en gaat daarom alleen gerichte voorlichting geven aan risicogroepen, zoals zwangere vrouwen. Vanaf volgend jaar moeten alle schapen en geiten op kinderboerderijen worden ingeent, net als melkschapen en melkgeiten op grotere boerderijen.

Ook minister Verburg (LNV) en de Kamerfracties zijn zeer bezorgd over de Q-koorts, die zich sluipenderwijs over Nederland verspreidt. Tankmelkonderzoek op geitenbedrijven moet binnen 6 weken aantonen in welke mate bedrijven zijn besmet. Volgens minister Verburg kan dat 120 nieuwe besmettingen aan tonen. Daarnaast loopt onderzoek naar verspreiding van de bacterie door de wind. Over de wijze van besmetting is nog heel veel onbekend.

Klink en Verburg vinden het niet proportioneel om nu namen en adressen van besmette bedrijven te publiceren.